Maylandia estherae  (Konings, 1995)

Българско наименование:

Червена зебра

Снимка на Maylandia estherae  (Konings, 1995)
Етимология: Maylandia: на името на Hans J. Mayland, estherae: на името на Esther Grant

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Maylandia estherae е ендемичен вид за езерото Malawi. Среща се по бреговете на Мозамбик и Малави, от Metangula и Minos Reef до Gome.

Хабитат: Maylandia estherae oбитава скалисти брегове и рифове.


Metangula - едно от естествените местообитания на Maylandia estheraeMaylandia estherae в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
мъжки до 14см, женски до 10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 40см, 150 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните.

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Maylandia estherae приема всякакви храни, но основно трябва да я храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да и давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Maylandia estherae е относително миролюбивa за Mbuna. Не трябва да се отглежда заедно с видове обичащи спокойствието като Peacocks или Utaka, но може да се комбинира с други Mbuna. Аквариумът трябва да е пренаселен, за да се намали агресивността и териториалността. Трябва да се отглеждат няколко женски на един мъжки, за да се разсее вниманието му. Трябва да се отглежда само един мъжки, с изключение на много големи аквариуми.

Сексуален диморфизъм: Някои мъжки са сини на цвят, докато женските са оранжеви. Въпреки това, в зависимост от местоположението, съществуват оранжеви и OB (“orange blotch - оранжево петно”) мъжки и жълти и OB женски. В популациите, където мъжките и женските са с еднакъв цвят, те могат да бъдат различени по размера (мъжките са по-едри от женските ) и по яйцеобразните петна на аналната перка.


мъжки Maylandia estheraeженска Maylandia estherae


Размножаване:
Maylandia estherae достига полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум с обем от 150 литра. Много е важно съотношението на мъжките към женските да е 1 към три, най-добре 1 към 6.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкият избира место за хвърляне и всячески го облагородява. След това привлича женските към себе си. Те доплуват към мъжкия и хвърлят хайвер в предварително избраното място. Мъжкият веднага опложда хайвера.

Хвърлянето на хайвера продължава около 40 - 60 минути, след което женската събира хайвера в устата си и се крие в укритие, където хайвера се инкубира около 3-4 седмици, след което малките напускат устата на женската.
Следващите три седмици тя пази и се грижи за малките.

Стартова храна - инфузории, науплии на артемия, циклопс, стрити сухи храни.


женска Maylandia estherae с малки


Продължителността на живота на Maylandia estherae е около 6 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г