Nimbochromis polystigma  (Regan, 1922)

Българско наименование:

Леопардов хаплохромис

Снимка на Nimbochromis polystigma  (Regan, 1922)
Синоними: Cyrtocara maculimanus (Regan, 1922), Cyrtocara pardalis (Trewavas, 1935), Cyrtocara polystigma (Regan, 1922), Haplochromis maculimanus (Regan, 1922), Haplochromis pardalis (Trewavas, 1935), Haplochromis polistigma ( Regan, 1922), Haplochromis polystigma (Regan, 1922), Nimbochromis maculimanus (Regan, 1922), Nimbochromis pardalis (Trewavas, 1935)

Етимология: Nimbochromis: от латински nimbus - бурен, дъждовен + гръцки chromis - риба, polystigma: poly - много, stigma - белези, петна

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Nimbochromis polystigma е ендемичен вид за езерото Malawi, където е широко разпространен

Хабитат: Nimbochromis polystigma е откриван в относително плитки (под 15 метра ) води около бреговата линия както в скалисти хабитати, така и в зони с мек субстрат от тиня и пясък.


Thumbi Island - едно от естествените местообитания на Nimbochromis polystigmaNimbochromis polystigma в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
21см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 300 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Добавете също типичните растения за хабитата  Vallisneria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: В природата Nimbochromis polystigma се храни изключително с риба. В аквариум може да го храните със скариди, бели червеи, хирономус. Не му давайте никакво животинско месо.

Поведение и съвместимост: Nimbochromis polystigma е хищник, но е миролюбив към видове които са достатъчно големи за да служат за храна (ще изяде дребните Mbuna и младите риби). Подходящи съквартиранти са Cyphotilapia frontosa, Dimidiochromis compressiceps, едри Mbuna. В природата е единак, затова трябва да се отглежда само един екземпляр или пък ако планирате да го размножавате един мъжки с няколко женски.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските, през размножителния период главата на самеца става блестящо синя, петната изчезват.


мъжки Nimbochromis polystigma


мъжки и женска Nimbochromis polystigma през размножителния период


Размножаване:
Nimbochromis polystigma достига полова зрялост на възраст от 9 - 12 месеца.

Аквариумът за размножаване трябва да е поне 300 литра, с множество едри и плоски камъни, скривалища, пещери. Части от аквариума може да засадите с Vallisneria. В аквариумът се пуска група от един мъжки и 3-6 женски, акто се хранят добре с месна храна.

Когато е готов за размножаване, мъжкият става наситено син на цвят и започва да избира място за хвърляне на хайвера - плосък камък или пък издълбава яма в субстрата. Женската полага хайвера, отдръпва се встрани и мъжкия го опложда. След това тя поема оплодения хайвер в устата си и полага следващата порция хайвер.

Женската хвърля до 100 хайверни зърна, които инкубира в устата си около 3 седмици, преди от нея да излязат свободно плуващи малки. През инкубационният период тя не се храни. Ако бъде стресирана може да изяде хайвера и малките, затова ако решите да я местите това трябва да става много внимателно.
Някои акваристи изчакват две седмици и изваждат хайвера от устата на женката, като го отглеждат в инкубатор, По този начин може да получите по-голям брой малки.


женска Nimbochromis polystigma с малки

Стартова храна
- науплии на артемия, циклопс.


малки на Nimbochromis polystigma


Продължителността на живота на Nimbochromis polystigma е около 10 години

Източници:
zoomix-opt.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г