Labidochromis caeruleus  (Fryer, 1956)

Българско наименование:

Лимоненожълт лабидохромис

Снимка на Labidochromis caeruleus  (Fryer, 1956)

Синоними: Caeruleus, Labidochromis caeruleum (Fryer, 1956 )

Етимология: Labidochromis: от гръцки labidos - двойка щипки + chromis - риба, caeruleus: синьо

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Labidochromis caeruleus е ендемичен вид за езерото Malawi. Разпространен е в северната част на езерото, между Cape Kaiser и Lundo, а също и между Chirmbo Point и Charo. Тази риба има и синьо-бяла форма, но тя се среща рядко. 

Хабитат: Labidochromis caeruleus обитава два различни биотопа в езерото, както в скалистите зони, така и в тези гъсто обрасли с Vallisneria.


Nkhata Bay - едно от естествените местообитания на Labidochromis caeruleus Labidochromis caeruleus  в естествения си хабитат - снимка Inaturalist

Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 x 45см, 150 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните.

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Labidochromis caeruleus приема всякакви храни, но основно трябва да го храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да му давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Labidochromis caeruleus е относително миролюбив вид. Може да се отглежда в аквариум тип Malawi биотоп заедно с миролюбиви Haps. Може да се комбинира и с Rainbowfish обичащи твърда вода, както и с някои Cyprinidae. Мже да се отглежда на групи, кaто на един мъжки се падат няколко женски, въпреки че стават теритoриални по време на размножителния период.  Ако се комбинира с други Мmbuna, тогава аквариума трябва да е пренаселен, за да се редуцира агресията и териториалността.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки стават по-едри от женските и са с по-ярко оцветяване през размножителния период.


мъжки Labidochromis caeruleusженска Labidochromis caeruleus


Размножаване:
Labidochromis caeruleus достига полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум с обем от 150 литра. Много е важно съотношението на мъжките към женските да е 1 към три, най-добре 1 към 6.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкият избира место за хвърляне и всячески го облагородява. След това привлича женските към себе си. Те доплуват към мъжкия и хвърлят хайвер в предварително избраното място. Мъжкият веднага опложда хайвера.

Хвърлянето на хайвера продължава около 40 - 60 минути, след което женската събира хайвера в устата си и се крие в укритие, където хайвера се инкубира около 20 дена.
Малките напускат устата на женската след 25 - 30 дена. Следващите три седмици женската пази и се грижи за малките.

Стартова храна - инфузории, науплии на артемия, циклопс, стрити сухи храни.


Подрастващи Labidochromis caeruleus


Продължителността на живота на Labidochromis caeruleus е около 7 години.

Източници:
houseaqua.ru
www.cichlids.ru
seriouslyfish.com


Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г