Labidochromis caeruleus  (Fryer, 1956)

Българско наименование:

Лимонено Жълт Лабидохромис, Лабидохромис Церелус

Снимка на Labidochromis caeruleus  (Fryer, 1956)

Labidochromis caeruleus е много популярна цихлида! “Лимонено-жълтата” вариация има осигурено място сред аквариумните любители. Тази риба има и синьо-бяла форма, но тя се среща рядко. Рибите са атрактивни, лесни за отглеждане и развъждане. Ако ги сравним с много от видовете Mbuna, не са много агресивни. За разлика от повечето Malawi цихлиди, и мъжкия и женската са красиви. Доминиращият мъжки в групата е по-ярко жълт и блестящ, с по-тъмна и изпъкнала гръбна перка.

Разпространение: Labidochromis caeruleus е ендемичен за езерото Malawi (Aфрика) и е открит в два различни биотопа - скалист бряг и обрасъл с растения (валиснерия), на дълбочина от 1.8 – 36м. В природата се хранят с различни безгръбначни и охлюви.

Отглеждане: Labidochromis caeruleus обича твърда алкална вода с температура 25÷28 °С. Редовната частична смяна на водата е съществена за благополучието на рибите. Отглеждането им с други по-слабо агресивни цихлиди не е проблем. Препоръчвания размер аквариум за 5 възрастни е 120 л. или по-голям.

Хранене: Можете да храните Labidochromis caeruleus със всичко. Качествена гранулирана храна, замразена жива храна, жива храна.

Развъждане: Labidochromis caeruleus е една от най-лесните за развъждане риби, които излюпват хайвера в устата си. Препоръчва се да се вземат 5,6 млади риби. Ще почнат да се размножават на възраст около 6 месеца или размер 4 см. Размножаването е типично за видовете Mmbuna, така че трябва да се осигурят камъни или друга гладка повърхност. Женските са обикновено добри майки и отказват храна за около 4 седмици. Тъй като това води до критично отслабване на майката, най-добре е да се извадят яйцата от устата й. След 2 седмици се появяват главичките и опашките. След 3 седмици бебетата са напълно оформени. Дребните женски имат по 10 до 15 малки. Едрите, напълно израстнали женски имат 25 до 30.

Дължина : 10 - 13 cm, pH: 7.8 - 8.5, твърдост: до 20 DH. Температура: 25 - 28 °C Аквариум: поне 100 см, Malawi аквариум, много пещери

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 09.05.2021 г