Melanochromis chipokae  (Johnson, 1975)

Българско наименование:

Меланохромис Чипока

Снимка на Melanochromis chipokae  (Johnson, 1975)
Синоними: Aulonocara chipokae (Johnson, 1975), Melanochromis chipoke (Johnson, 1975), Melanochromis chipokee (Johnson, 1975)

Етимология: Melanochromis: от гръцки melas, melanos - черен + chromis - риба, chipokae: на остров Chipoka

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Melanochromis chipokae е ендемичен вид за езерото Malawi. Откриван е само в югозападната част на езерото около Chidunga Rocks, риф близо до остров Chipoka.

Хабитат: Melanochromis chipokae обикновено обитава междинните райони с пясъчно дъно и разпръснати скали около рифа


Chidunga Rocks - естествено местообитание на Melanochromis chipokae



Melanochromis chipokae в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
12см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 45см, 200литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните.

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Melanochromis chipokae приема всякакви храни, но основно трябва да го храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да му давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Melanochromis chipokae е най-агресивната и териториална Mbuna и доминантния мъжки почти винаги ще бъде господаря на аквариума. Не трябва да се отглежда заедно с видове обичащи спокойствието като Peacocks, Utaka или по-спокойни Mbuna, но може да се отглежда с подобни по размер, издържливи Mbuna. Аквариумът трябва да бъде пренаселен за да се редуцура агресията и териториалността.

Препоръчва се това да бъде последния вид, който се добавя към съществуващ аквариум. Melanochromis chipokae е невероятно агресивен спрямо други от същия вид. Необходим е много голям аквариум, ако искате да отглеждате повече от един мъжки, но дори и тогава недоминантния мъжки може да бъде убит. Трябва да се отглеждат няколко женски на един мъжки, за да се разсее вниманието му.В малко пространство, ако отглеждате само мъжки и женска, тя ще бъде непрекъснато преследвана.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са синьо-черни, женските и недоминантните мъжки са златисти. Мъжките са също така по-едри от женските.


мъжки Melanochromis chipokae



женска Melanochromis chipokae


Размножаване:
Melanochromis chipokae достига полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум с обем от 150 литра. Много е важно съотношението на мъжките към женските да е 1 към три, най-добре 1 към 6.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкият избира место за хвърляне и всячески го облагородява. След това привлича женските към себе си. Те доплуват към мъжкия и хвърлят хайвер в предварително избраното място. Мъжкият веднага опложда хайвера.

Хвърлянето на хайвера продължава около 40 - 60 минути, след което женската събира хайвера в устата си и се крие в укритие, където хайвера се инкубира около 3-4 седмици, след което малките напускат устата на женската.
Следващите три седмици тя пази и се грижи за малките.

Стартова храна - инфузории, науплии на артемия, циклопс, стрити сухи храни.


малки Melanochromis chipokae


Продължителността на живота на Melanochromis chipokae е около 5 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: Сладка



Карта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 06.12.2021 г