Copadichromis chrysonotus  (Boulenger, 1908)

Българско наименование:

Копадихромис хризонотус. Хаплохромис хризонотус. Циртокара хризонотус.

Снимка на Copadichromis chrysonotus  (Boulenger, 1908)
Синоними: Cyrtocara chrysonota (Boulenger, 1908), Cyrtocara chrysonotus (Boulenger, 1908), Haplochromis chrysonotus (Boulenger, 1908), Paratilapia chrysonota (Boulenger, 1908)

Етимология: Copadichromis: kopadi, гръцка дума за пасаж от риби, chromis, име дадено от Аристител произлизащо от chroemo - да ръмжи, да издава звуци,chrysonotus: chryso- злато, notus - гръб

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Copadichromis chrysonotus e ендемична за езерото Malawi. Откривана е на различни места като Karonga и Monkey Bay.

Хабитат: Copadichromis chrysonotus обитва дълбоки, открити води.


Karonga - едно от естествените местообитания на Copadichromis chrysonotus


Максимална стандартна дължина:
Мъжките достигат 16см, женските са по-дребни.

Размер на аквариума: Copadichromis chrysonotus е активен вид и не трябва да се отглежда в аквариум с обем по-малък от 300 литра

Условия за отглеждане: Това е вид който обича открити води, затова му е нужно и голямо пространство за плуване. За субстрат най-добре изберете пясък, добавете няколко едри камъка, за да създадете места за криене и евентулно хвърляне на хайвер. Рибите не увреждат растенията, може да използвате растения които обичат твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 7.5 - 8.5, твърдост 10 to 25°H

Храна: Copadichromis chrysonotus се храни в природата основно с зоопланктон, в аквариум приема замразени, живи и сухи храни, като артемия и хирономус. Осигурете му и растителна храна, като бланширан спанак или таблетки спирулина.

Поведение и съвместимост: Copadichromis chrysonotus е сравнително миролюбив вид. Не се чувства добре с агресивни риби, не трябва да се отглежда с Mbuna. Избягвайте също рибите с подобен цвят, защото може да стане агресивен към тях. Същото се отнася и за други видове Copadichromis, защото ще има хибридизация. Най-подходящи са Aulonocara и миролюбиви Hap като Cyrtocara moorii.

Copadichromis chrysonotus е пасажен вид по природа, въпреки че съперничещите си мъжки се нуждаят от пространство, за да имат своя територия. Най-добре е да се отглежда един мъжки с 3 или повече женски, така че вниманието му да бъде разсейвано. В големи аквариуми може да се отглеждат и няколко мъжки риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, по-цветни и имат по-дълги перки от женските.


мъжки и женски Copadichromis chrysonotus


Размножаване:
За размножаването на Copadichromis chrysonotus е най-добре да използвате отделен развъден аквариум, където да пуснете един мъжки и поне 3-4 женски. Размножаването може да стане и в общ аквариум, но тогава много по-малък брой от малките ще оцелеят. Аквариума трябва да е с обем поне 150-200 литра, с плоски камъни, пясък и достатъчно пространство за плуване.

Водата трябва да е с температура 25 - 27°C, pH около 8.0 - 8.5. За стимулиране на размножаването хранете рибите с качествени живи и сухи храни.

Мъжкият почиства мястото за хвърляне на хайвера, най-често плосък камък. Прави и малка ямка във субстрата. Когато някоя от женските се отзове, тя хвърля хайвер на няколко пъти, като след всяко хвърляне го събира в устата си. Оплождането става по типичният Malawi начин - мъжкият има петна с формата на хайверени яйца на аналния плавник, женската се опитва да ги вземе в устата си, тогава мъжкият освобождава семенна течност и опложда хайвера в устата на женската. Това се повтаря при всяко хвърляне.

Женската носи в устата си хайвера 3 - 4 седмици, преди да освободи свободноплуващите малки. През този период тя не се храни. Ако бъде стресирана, има вероятност да изяде хайвера.
Алтернативно може 2 седмици след оплождането да извадите хайвера от устата на женската и да го сложите в инкубатор.


мъжки и женска Copadichromis chrysonotus с хайвер


Веднага след като са освободени от женската, малките са достатъчно големи за да могат да приемат науплии на артемия или ситни сухи храни.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г