Labidochromis sp. Hongi (Konings 1992)

Българско наименование:

Хонджи

Снимка на Labidochromis sp. Hongi  (Konings 1992)

снимка: Ogi_

Етимология: Labidochromis: от гръцки labidos - двойка щипки + chromis - риба, Hongi: обитава остров Hongi
Labidochromis sp. "Hongi" за пръв път е описан през 1992 (Konings 1992). Този вид е познат също като Labidochromis sp. "red top Kimpupa".

Разпространение:  Labidochromis sp. Hongi е ендемичен вид за езерото Malawi. Разпространен е около остров Hongi, остров Lundo, Liuli, Mbamba Bay, Undu Reef. 

Хабитат:  Labidochromis sp. Hongi обитава на малки групи на дълбочина от 5-10 метра скалистите зони, като и междинните зони между скалите е открити води.


Mbamba Bay - едно от естествените местообитания на Labidochromis sp. HongiLabidochromis sp. Hongi  в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
мъжки 10см,  женска 8см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра

Условия за отглеждане:  Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните.

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Labidochromis sp. Hongi приема всякакви храни. Може да го храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да му давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Labidochromis sp. Hongi е агресивен вид. Може да се отглежда с други подобни по размер видове като Aulonocara или Neolamprologus. Ако се отглежда заедно с други Mbuna, аквариума трябва да е пренаселен, за да се намали агресията и териториалността. Трябва да се отглеждат няколко женски на един мъжки. Дори и в големи аквариуми, ако отглеждате други мъжки има голяма вероятност недоминантния да бъде убит.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са сини, женските са кафеникаво розови. Мъжките също така стават по-едри от женските.


мъжки Labidochromis sp. Hongiженска Labidochromis sp. Hongi 


Размножаване:
Labidochromis sp. Hongi достига полова зрялост на възраст от 8 - 12 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум с обем от 150 литра. Много е важно съотношението на мъжките към женските да е 1 към три, най-добре 1 към 6.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкият избира место за хвърляне и всячески го облагородява. След това привлича женските към себе си. Те доплуват към мъжкия и хвърлят хайвер в предварително избраното място. Мъжкият веднага опложда хайвера.

Хвърлянето на хайвера продължава около 40 - 60 минути, след което женската събира хайвера в устата си и се крие в укритие, където хайвера се инкубира около 3-4 седмици, след което малките напускат устата на женската.
Следващите три седмици тя пази и се грижи за малките.

Стартова храна - микрочервеи, науплии на артемия, циклопс, стрити сухи храни.

Продължителността на живота на Labidochromis sp. Hongi е около 8 години.

Източници:
houseaqua.ru
malawi-guru.de

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.12.2023 г