Labidochromis sp. Hongi (Konings 1992)

Българско наименование:

Снимка на Labidochromis sp. Hongi (Konings 1992)

снимка: Ogi_

Labidochromis sp. "Hongi" за пръв път е описан през 1991 (Konings 1992). Този вид е познат също като Labidochromis sp. "red top Kimpupa". Името Labidochromis произлиза от латинските думи Labido - щипки и chromis = цвят. "Hongi" идва от остров Hongi.

Разпространение: От селцето Лиули на югозапад до рифа Унду на Танзанийските брегове на езерото Малави. Намирани са на малки групи на дълбочина от 5-10 метра (Conkling 1993). Растителноядни са (Konings 1995).

Отглеждане: Labidochromis sp. "hongi" е доста агресивна и териториална риба. Нивото на агресивност е по-високо от това на L. Caeruleus и L. sp. "perlmutt". Тези риби живеят около камъни и трябва да им се осигури съответната обстановка. Те обичат да ровят около тях, затова камъните трябва да са здраво закрепени.

Развъждане: Тези риби са много лесни за развъждане. Мъжкият съблазнява женската да хвърли хайвера, като преди това намира подходяща за целта цепнатина или пещера. Двете рибки застават в поза опашката на мъжкия към устата на женската. Женската започва да снася яйцата едно по едно и се върти, като лапа всяко от тях, преди то да потъне. Мъжкият се върти с нея и тика аналния си плавник към устата и. Понеже върху него има петна с формата на яйца, тя го лапа от време навреме, като така поема сперма, която опложда яйцата направо в устата и. Отстрани изглежда като танц в кръг. Възрастните мъжки са по-големи от женските с около 2 см. Поради тяхната агресивност се препоръчва да се гледат в съотношение 1 мъжки на 2 или 3 женски. Колкото повече женски се падат на един мъжки, толкова по-малка е агресивността.

Минималната допустима дължина на аквариума е 120см. (за препоръчване е 180см). В аквариум живеят до 7 години.

Храна: Не са придирчиви. Ядат всичко от сухи таблетки до водорасли, които остъргват от камъните.

Размер: мъжките достигат около 10см, женските - 9см

Температура: 24°С-28°С

pH: 8.0 - 9.0

Твърдост GH: 15 - 25 dH

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 250л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г