Cyrtocara moorii  (Boulenger, 1902)

Българско наименование:

Син делфин

Снимка на Cyrtocara moorii  (Boulenger, 1902)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в езерото Малави.
Тялото е умерено изтеглено, сплескано отстрани, в повечето случаи високо, от елипсовидна до яйцевидна форма. Главата и очите са големи, устните са дебели. "D" е дълъг.
Едни видове са доста мирни, другите са агресивни, особено през размножителния период, когато самеца охранява значителна територия. При отглеждане на един самец трябва да има няколко самки, като укритията превъзхождат броя на рибите. Всички риби обичат добро осветление (от 50 лм/л) и се придържат към средните и долни слоеве на водата.
Обема на аквариума трябва да е изчислен, като 2 л вода на 1 см дължина на рибите. За риби, обитаващи зоната на скалите, аквариума трябва да имитира скалист ландшафт с камъни, достигащи до повърхността на водата, с обраснала с водорасли горна част и пещери. Между камъните трябва да има процепи с такъв размер, че рибите да могат да преминават.
За риби, обитаващи преходната зона между зоната на скалите и зоната на пясъците, в аквариума се правят постройки от сложени един върху друг плоски камъни с процепи и пещери. Грунд -- пясък. От растенията се избират видове в здрава коренна система и твърди листа като: едрите видове криптокорини, валиснерия, анубиас и др.
На камъните може да се закрепят папрати.
Вода: 24-28°С, dH 4-20°, рН 7,2-8,5. Чиста, ежеседмично сменяна.
Необходимо е да се обърне внимание на почистването на отпадъците и остатъците от храна.
Храна: жива, растителна (20%), заместители.
Размножаването е по двойки, може да става и в общ аквариум. Самеца образува територия. Хайвера се отлага в предварително изкопана ямичка или на плосък камък. Самката след оплождането му от самеца го взема в устата си, която малките напускат след 17-21 денонощия. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 9-12 месеца.

Разпространени са в зоната на пясъците. Дължина до 20 см, в аквариум по-малко. D XV-XVI/11, А III-IV/8-9, ll 33-36. С възрастта на челото израства мастна издатина, която при самеца може да излиза от края на муцуната. Тялото на младите риби е сиво-синьо със сребрист оттенък, отстрани има тъмни напречни ивици и 2 петна, едното по средата на туловището, другото на опашното стебло. Възрастните риби са блестящо светло-сини, петната понякога се запазват. Най-силния самец в групата при възбуда става тъмно-син. Преди размножаване при самеца пожълтява челото и се появяват 4-7 тъмно-сини напречни ивици. Рибите са миролюбиви, в група от няколко самеца възникват стълкновения за първенство, но без наранявания. Най-добре е да се отглеждат във видов аквариум , тъй като при отглеждане с други цихлиди от езерото Малави губят увереността си. Самката отглежда 40-60 малки, на които може веднага да се дадат науплии на артемия.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 250л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 09.05.2021 г