Melanochromis auratus  (Boulenger, 1897)

Българско наименование:

Златна мбуна

Снимка на Melanochromis auratus  (Boulenger, 1897)
Синоними: Golden Mbuna, Chromis aurata (Boulenger, 1897), Chromis auratus (Boulenger, 1897), Pseudotropheus auratus (Boulenger, 1897), Tilapia aurata (Boulenger, 1897)

Етимология: Melanochromis: от гръцки melas, melanos - черен + chromis - риба, auratus: позлатен, отнася се до златистожълтия цвят на женските и подрастващите

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Melanochromis auratus е ендемичен вид за езерото Malawi Доста разпространен вид, откриван е по цялото западно крайбрежие от Jalo Reef, до Crocodile Rocks, както и по източния бряг до Nkhomo Reef.

Хабитат: Обитава около скалистите райони на бреговите линии, рифове и острови.


островите Marelli - едно от естествените местообитания на Melanochromis auratus - снимка   Peter MakwanaMelanochromis auratus в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
11см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 45см, 200литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните.

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Melanochromis auratus приема всякакви храни, но основно трябва да го храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да му давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Melanochromis auratus е една от най-агресивните и териториални Mbuna. Не трябва да се отглежда заедно с видове обичащи спокойствието като Peacocks или Utaka, но може да се комбинира с други Mbuna. Аквариумът трябва да е пренаселен, за да се намали агресивността и териториалността. Трябва да се отглеждат няколко женски на един мъжки, за да се разсее вниманието му. Трябва да се отглежда само един мъжки, с изключение на много големи аквариуми.
Дори и в много голям аквариум недоминантния мъжки има голяма вероятност да бъде убит. Характерно за този вид е също, че дори женските не са толерантни към себеподобните си.
В аквариум от 150 – 200 литра може да се гледа само един мъжки с няколко женски и нищо повече. В малко пространство, ако отглеждате само мъжки и женска, тя ще бъде непрекъснато преследвана.

Сексуален диморфизъм: Мъжките имат тъмно оцветяване, женските са златисти. Мъжките са също така по-едри от женските.


мъжки Melanochromis auratusженска Melanochromis auratus


Размножаване:
Melanochromis auratus достига полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум с обем от 150 литра. Много е важно съотношението на мъжките към женските да е 1 към три, най-добре 1 към 6.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкият избира место за хвърляне и всячески го облагородява. След това привлича женските към себе си. Те доплуват към мъжкия и хвърлят хайвер в предварително избраното място. Мъжкият веднага опложда хайвера.

Хвърлянето на хайвера продължава около 40 - 60 минути, след което женската събира хайвера в устата си и се крие в укритие, където хайвера се инкубира около 3-4 седмици, след което малките напускат устата на женската.
Следващите три седмици тя пази и се грижи за малките.

Стартова храна - инфузории, науплии на артемия, циклопс, стрити сухи храни.


подрастващи Melanochromis auratus


Melanochromis auratus на два месеца

Продължителността на живота на Melanochromis auratus е около 5 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г