Pseudotropheus johannii  (Eccles, 1973)

Българско наименование:

Псевдотрофеус йохани

Снимка на Pseudotropheus johannii  (Eccles, 1973)
Синоними: Melanochromis johanni (Eccles, 1973), Melanochromis johannii (Eccles, 1973)

Етимология: Pseudotropheus: от гръцки pseudes - фалшива + tropaion - защита, johannii: немски вариант на името John Johns

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Pseudotropheus johannii е ендемичен вид за езерото Malawi. Разпространен е около Masinje Rocks и Cape Ngombo.

Хабитат: Pseudotropheus johannii е откриван обикновено в относително плитки води в скалистите крайбрежни зони.


Thumbi West - едно от естествените местообитания на Pseudotropheus johanniiPseudotropheus johannii в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина: мъжки 12см, женска 10см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните.

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Pseudotropheus johannii приема всякакви храни, но основно трябва да я храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да и давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Pseudotropheus johannii е агресивен вид. Може да се отглежда с други подобни по размер видове като Aulonocara или Neolamprologus. Ако се отглежда заедно с други Mbuna, аквариума трябва да е пренаселен, за да се намали агресията и териториалността. Трябва да се отглеждат няколко женски на един мъжки. Дори и в големи аквариуми, ако отглеждате други мъжки има голяма вероятност недоминантния да бъде убит.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са синьо-черни, женските са оранжеви на цвят. Мъжките също така стават по-едри от женските.


мъжки Pseudotropheus johannii


женска Pseudotropheus johannii


Размножаване:
Pseudotropheus johannii достига полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум с обем от 150 литра. Много е важно съотношението на мъжките към женските да е 1 към три, най-добре 1 към 6.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкият избира место за хвърляне и всячески го облагородява. След това привлича женските към себе си. Те доплуват към мъжкия и хвърлят хайвер в предварително избраното място. Мъжкият веднага опложда хайвера.

Хвърлянето на хайвера продължава около 40 - 60 минути, след което женската събира хайвера в устата си и се крие в укритие, където хайвера се инкубира около 3-4 седмици, след което малките напускат устата на женската.
Следващите три седмици тя пази и се грижи за малките.

Стартова храна - микрочервеи, науплии на артемия, циклопс, стрити сухи храни.


женска Pseudotropheus johannii
с малки

Продължителността на живота на Pseudotropheus johannii е около 12 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.12.2023 г