Nyassachromis boadzulu  (Iles, 1960)

Българско наименование:

Нясахромис Боадзулу

Снимка на Nyassachromis boadzulu  (Iles, 1960)
Синоними: Copadichromis boadzulu (Iles, 1960), Cyrtocara boadzulu (Iles, 1960), Haplochromis boadzulu (Iles, 1960)

Етимология: Nyassachromis: от езерото Nyassa + гръцки chromis = риба, boadzulu: от остров Boadzulu

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Nyassachromis boadzulu е ендемичен вид за езерото Malawi. Обитава водите около остров Boadzulu и White Rock

Хабитат: Nyassachromis boadzulu обитава основно зоните с плитка вода и пясъчен субстрат.


остров Boadzulu - едно от естествените местообитания на Nyassachromis boadzuluNyassachromis boadzulu в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
мъжки 17см, женска 13см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра

Условия за отглеждане: Отглеждането на Nyassachromis boadzulu не представлява трудности, затова може да се препоръча за начинаещи акваристи. Необходим е просторен аквариум, в който има различни укрития от големи камъни, корени, керамични съдове. Ако желаете аквариумни растения те трябва да са твърдолистни с мощна коренова система и най-добре засадени в саксийки. За субстрат най-подходящ е пясък или ситен чакъл.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 10-25°H

Храна: Nyassachromis boadzulu е микрохищник по природа и трябва да се храни с замразени или живи храни като хирономус, артемия, скариди.  Приема също и сухи храни, но те не трябва да са основната му храна.

Поведение и съвместимост: Nyassachromis boadzulu са миролюбиви риби, но както и всички цихлиди, малко териториални. Доста са плашливи и за предпочитане е да се отглеждат във видов аквариум при съотношение на един мъжки 2-4 женски.
Не трябва да се отглежда с акресивни видове като Mbuna. Подходящи съквартиранти са Cyphotilapia frontosa, големи миролюбиви Haps като Fossorochromis rostratus, а също така такива като Synodontis. Това е пасажен вид и трябва да се отглежда група от риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са наситено сини, имат слабоконтрастни напречни ивици. Женските са сребристи или сиви с тъмни ивици.


мъжки Nyassachromis boadzuluженска Nyassachromis boadzulu


Размножаване:
Nyassachromis boadzulu достига полова зрялост на възраст 1 - 1.5 години, при дължина 13см.
Размножаването на рибите не винаги е лесно, желателно е да става в отделен развъден аквариум.

Параметри на водата: температура 25 - 28°С, рН 7.5-9.0, твърдост 5-20°.

През размножителният период мъжкия става агресивен и усилено защитава територията, женската, напротив - става плашлива и при стрес може да погълне потомството.
Хвърлянето на хайвера става или в предварително изровена яма в субстрата или на плосък камък, предварително почистен от обраствания. Женската хвърля на порции (по 1-3 хайверни зърна), които после взема в устата си и ги опложда, като доплува до аналното отверстие на мъжкия.

Средната продуктивност на женската е 30 до 50 хайверни зърна.

Хайверът се инкубира около 3-4 седмици. През това време тя не яде нищо и значително отслабва, затова някои акваристи изваждат хайвера от устата и, a после го инкубират в отделен аквариум с инкубатор, с чиста вода, заглушено осветление и слабо течение.
На 7-мия ден след излюпването малките започват да плуват и да се хранят, но при опасност и през ноща се връщат в устата на женската.

Стартова храна - дребен циклопс. Растат бавно.

Продължителността на живота на Nyassachromis boadzulu е около 5-8 години.

Източници:
fishbase.de
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.03.2024 г