Maylandia livingstonii  (Boulenger, 1899)

Българско наименование:

Псевдотрофеус Ливингстон

Снимка на Maylandia livingstonii  (Boulenger, 1899)
Синоними: Metriaclima livingstonii (Boulenger, 1899), Pseudotropheus livingstoni (Boulenger, 1899), Pseudotropheus livingstonii (Boulenger, 1899), Tilapia livingstonei (Boulenger, 1899), Tilapia livingstonii (Boulenger, 1899)

Етимология: Maylandia: на името на Hans J. Mayland,livingstonii: на името на David Livingstone (1813-1873),

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Maylandia livingstonii е ендемичен вид за езерото Malawi, обитава Monkey Bay, Otter Point, Chembe Beach, Mazinzi Bay, Chipoka.

Хабитат: Maylandia livingstonii oбитава скалисти брегове, рифове, места с множество празни черупки от охлюви.


Otter  Point - едно от естествените местообитания на Maylandia livingstonii


Максимална стандартна дължина:
12см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните. Добавете няколко празни черупки от охлюви, които да служат за укрития или места за хвърляне на хайвера. 

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Maylandia livingstonii приема всякакви храни, но основно трябва да я храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да и давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Maylandia livingstonii е относително миролюбивa за Mbuna. Не трябва да се отглежда заедно с видове обичащи спокойствието като Peacocks или Utaka, но може да се комбинира с други Mbuna. Аквариумът трябва да е пренаселен, за да се намали агресивността и териториалността. Трябва да се отглеждат няколко женски на един мъжки, за да се разсее вниманието му. Трябва да се отглежда само един мъжки, с изключение на много големи аквариуми.

Сексуален диморфизъм: Мъжкият е сиво-жълт с вертикални ивици по тялото, женската е по-бледа.


двойка Maylandia livingstonii


Размножаване: Maylandia livingstonii достига полова зрялост на възраст от 10 - 12 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум с обем от 150 литра. Много е важно съотношението на мъжките към женските да е 1 към три, най-добре 1 към 6.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкият избира место за хвърляне и всячески го облагородява. След това привлича женските към себе си. Те доплуват към мъжкия и хвърлят хайвер в предварително избраното място. Мъжкият веднага опложда хайвера.

Хвърлянето на хайвера продължава около 40 - 60 минути, след което женската събира хайвера в устата си и се крие в укритие, където хайвера се инкубира около 3-4 седмици, след което малките напускат устата на женската.
Следващите три седмици тя пази и се грижи за малките.

Стартова храна - инфузории, науплии на артемия, циклопс, стрити сухи храни.

Продължителността на живота на Maylandia livingstonii е около 6 години.

Източници:
http://aquafisher.org.ua

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Неизвестно
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.07.2024 г