Nimbochromis venustus  (Boulenger, 1908)

Българско наименование:

Златен леопард

Снимка на Nimbochromis venustus  (Boulenger, 1908)
Синоними: Venustus, Cyrtocara venusta (Boulenger, 1908), Haplochromis simulans (Regan, 1922), Haplochromis venustus (Boulenger, 1908)

Етимология: Nimbochromis: от латински nimbus - бурен, дъждовен + гръцки chromis - риба, venustus: красив, елегантен

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Nimbochromis venustus е ендемичен вид за езерото Malawi, където е широко разпространен

Хабитат: Nimbochromis venustus е откриван в относително плитки (под 15 метра ) води около бреговата линия както в скалисти хабитати, така и в зони с мек субстрат от тиня и пясък.


Monkey Bay - едно от естествените местообитания на Nimbochromis venustus


Максимална стандартна дължина:
25см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 300 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Добавете също типичните растения за хабитата  Vallisneria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: В природата Nimbochromis venustus се храни изключително с риба. В аквариум може да го храните със скариди, бели червеи, хирономус. Не му давайте никакво животинско месо.

Поведение и съвместимост: Nimbochromis venustus е хищник, но е миролюбив към видове които са достатъчно големи за да служат за храна (ще изяде дребните Mbuna и младите риби). Подходящи съквартиранти са Cyphotilapia frontosa, Dimidiochromis compressiceps, едри Mbuna. В природата е единак, затова трябва да се отглежда само един екземпляр или пък ако планирате да го размножавате един мъжки с няколко женски.

Сексуален диморфизъм: Мъжките стават по-едри и имат синьо и жълто оцветяване по тялото, което става много ярко, когато мъжкия е в период на размножаване.

Размножаване: Nimbochromis venustus достига полова зрялост на възраст от 9 - 12 месеца.

Аквариумът за размножаване трябва да е поне 300 литра, с множество едри и плоски камъни, скривалища, пещери. Части от аквариума може да засадите с Vallisneria.  В аквариумът се пуска група от един мъжки и 3-6 женски, акто се хранят добре с месна храна.

Когато е готов за размножаване, мъжкият става наситено син на цвят и започва да избира място за хвърляне на хайвера - плосък камък или пък издълбава яма в субстрата. Женската полага хайвера, отдръпва се встрани и мъжкия го опложда. След това тя поема оплодения хайвер в устата си и полага следващата порция хайвер.


мъжки и женска Nimbochromis venustus хвърлят хайвер


Женската хвърля до 100 хайверни зърна, които инкубира в устата си около 3 седмици, преди от нея да излязат свободно плуващи малки. През инкубационният период тя не се храни. Ако бъде стресирана може да изяде хайвера и малките, затова ако решите да я местите това трябва да става много внимателно.
Някои акваристи изчакват две седмици и изваждат хайвера от устата на женката, като го отглеждат в инкубатор, По този начин може да получите по-голям брой малки.

Стартова храна - науплии на артемия, циклопс.


женска Nimbochromis venustus с малки


Продължителността на живота на Nimbochromis venustus е около 10 години

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.12.2023 г