Tropheops microstoma  (Trewavas, 1935)

Българско наименование:

Трофеопс микростома

Снимка на Tropheops microstoma  (Trewavas, 1935)
Синоними:  Pseudotropheus microstoma (Trewavas, 1935), Pseudotropheus tropheops subsp. microstoma (Trewavas, 1935)

Етимология: Tropheops: ops - външен вид, отнася се за подобието му с Tropheus, microstoma: micro - малък, stoma - уста

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Tropheops microstoma е ендемичен вид за езерото Malawi. Обитава водите около Monkey Bay, Mvunguti, Domwe Island и Otter Point

Хабитат: Tropheops microstoma обитава относително плитки води в скалистите крайбрежни зони, както и в открити пясъчни зони, обрасли с Vallisneria. Предпочита спокойните води край заливите.


остров Domwe  - едно от естествените местообитания на Tropheops microstomaTropheops microstoma в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини. Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли, които рибите остъргват от камъните.

Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове. Растения няма да оцелеят дълго в аквариума, защото рибите ще ги изядат и увредят. Все пак може да добавите и растения, устойчиви на твърда вода като Vallisneria, Anubias или Sagittaria.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 7.5 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: В природата Tropheops microstoma се храни с водорасли от камъните или субстрата. Яде също и безгръначни. В аквариум приема всякакви храни, но основно трябва да го храните с растителнa храна като бланширан спанак, пелети от спирулина и други специализирани за цихлиди с растителни добавки храни. Може да му давате и замразени или живи хирономус, артемия, тубифекс.

Поведение и съвместимост: Tropheops microstoma е агресивен вид. Може да се отглежда с други подобни по размер видове като Aulonocara или Neolamprologus. Ако се отглежда заедно с други Mbuna, аквариума трябва да е пренаселен, за да се намали агресията и териториалността. Трябва да се отглеждат няколко женски на един мъжки. Дори и в големи аквариуми, ако отглеждате други мъжки има голяма вероятност недоминантния да бъде убит.

Сексуален диморфизъм: Тялото на мъжкия е светло синьо. По тялото му има тъмни напречни ивици. Женската е сиво-жълта или кафеникава.


мъжки и женска Tropheops microstoma


Размножаване:
Tropheops microstoma достига полова зрялост на възраст от 8-12 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум с обем от 150 литра.
Преди хвърлянето на хайвера мъжкият избира место за хвърляне и всячески го облагородява. След това привлича женските към себе си. Те доплуват към мъжкия и хвърлят хайвер в предварително избраното място. Мъжкият веднага опложда хайвера.

Хвърлянето на хайвера продължава около 40 - 60 минути, след което женската събира хайвера в устата си и се крие в укритие, където хайвера се инкубира около 17-24 дена, след което малките напускат устата на женската.

Следващите три седмици тя пази и се грижи за малките.

Стартова храна - микрочервеи, науплии на артемия, циклопс, стрити сухи храни.


Tropheops microstoma в аквариум


Продължителността на живота на Tropheops microstoma е около 8 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 23.09.2023 г