Gymnocorymbus ternetzi  (Boulenger, 1895)

Българско наименование:

Тернеция

Снимка на Gymnocorymbus ternetzi  (Boulenger, 1895)
Синоними: Black tetra, Black Widow Tetra

Етимология: Gymnocorymbus: от гръцки gymnos - гол + korymb = куп от плодове и цветя

Семейство: Characidae

Разпространение: Южна Америка - басейна на реките Paraguay и Guaporé в Аржентина, Бразилия и Боливия.

Хабитат:  Gymnocorymbus ternetzi се среща в средните и долните слоеве на водата. Храни се с червеи, малки безгръбначни и насекоми. Обитава малки, бавно течащи води, притоци и ручеи, с гъста надвиснала растителност.


един от естествените хабитати на Gymnocorymbus ternetzi


Максимална стандартна дължина:
6 см

Размер на аквариума: Малка група от Gymnocorymbus ternetzi може да се отглежда в аквариум с обем 80 литра.

Условия за отглеждане: Gymnocorymbus ternetzi не са претенциозни по отношение на декорацията. Това е активен вид и предпочита да има повече пространство за плуване, както и по-спокойни зони. Най-добре изглежда когато има места с гъста растителност, с плаващи растения, създаващи тъмни зони.

Параметри на водата: температура 22-26°C, pH 6.0-7.0, твърдост 5-20°H

Храна: Gymnocorymbus ternetzi са непретециозен, всеяден вид. Ядат пелети, гранули, както и замразени и живи храни като Daphnia и хирономус.

Поведение и съвместимост: Gymnocorymbus ternetzi е една от най-подходящите тетри за общ аквариум. Това е подвижна и миролюбива риба, с неутралното си оцветяване е добър контраст с по-ярко оцветените видове. Може да се отглежда с повечето живородки, данио, расбори и други тетри, както и с обитатели на дъното като Corydoras и малки Loricariidae. Въпреки че има репутацията да похапва от перките на другите риби, това може да се избегне ако отглеждате група от поне 6-8 риби. Все пак за предпочитане е да не се отглежда с бавноподвижни риби и такива с воални плавници.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са забележимо по-дребни и слаби от женските, имат заострен гръбен и анален плавник.


снимка: nikolaytoshev

Размножаване: Gymnocorymbus ternetzi достига полова зрялост на възраст от 8 месеца. Размножава се относително лесно.
Необходим е развъден аквариум с обем около 80 литра, с мрежа на дъното, достатъчно едра за да премине хайвера, и достатъчно ситна за да не могат възрастните риби да достигнат хайвера. Необходими са също дребнолистни растения, изкуствени влакна ( прежда ) или явански мъх, където да полепнат хайверните зърна.  Аквариума трябва да е съвсем слабо осветен.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Температурата в развъдния аквариум трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в общия, pH трябва да е по-малко или равно на 7.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Gymnocorymbus ternetzi в аквариум

Източници:
aquamir63.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г