Хирономус

автор: БАЕ

Популярно име: Bloodworm

Хирономус ( Chironomus ) е разпространеното име на червената ларва на комар от семейство Chironomidae


ларва на Chironomus в едно от естествените си местообитания


В  зависимост от вида и условията на развитие достига дължина от 10 до 25мм, цветът му е обикновено ярко-червен, затова и го наричат bloodworm, но може да бъде и друг цвят, дори прозрачен.
Макар и да прилича на обикновен комар, няма хобот и не смуче кръв. Живее на дъното на заблатен грунт в малки водоеми, езера, заливи на реки без или със слабо течение. Храни се с различни органични отпадъци и детрит, които открива по дъното или на повърхността на водата.


ларви на Chironomus


През лятото възрастните комари полагат яйцата си във водата и от тях се излюпват малки сиви личинки, които периодически линеят. След първото линеене придобиват характерният си червен цвят.  Те отделят секрет от слюзните си жлези и създават един вид пашкул около тялото си, по който полепват плуващите наоколо частици. Свободната от пашкула глава се използва за търсене на храна. Съзрелите ларви изплуват на повърхността на водата и от тях излизат комари.


личинки на комар Chironomus


възрастен мъжки комар Chironomus


Хирономус е много хранителна и универсална храна за аквариумни риби. В него се съдържат 50 - 65% белтък, 3 - 10% мазнини и до 30% белтъчини. Хранителната стойност на хириномуса се дължи на голямото количество хемоглобин, съдържащ се в кръвта му, затова и личинките имат такъв яркочервен цвят.

Хранене на аквариумните риби и малките: С хирономус могат да се хранят както едри, така и по-дребни риби, ситнонарязан може да се дава и на малките. Въпреки високата си хранителна стойност, не трябва да се хранят рибите само с него. При обилно хранене с хирономус те наедряват и като последствие може да имат проблеми с размножаването, тъй като обилното хранене с хирономус предизвиква заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като обвивката на личинките е трудносмилаема.

Никога не прехранвайте вашите риби с хирономус и се старайте да им разнообразявате храната, поне 2 дена в седмицата им давайте друга храна.

За хранене с жив хиронимус има специални хранилки с дупки, през които живият хирономус излиза и бива изядян от рибите. Мъртвият хирономус остава в хранилката и може да бъде изваден от аквариума.
Може да храните малките като нарежете ларвите с остър нож на малки парчета. След храненето всичкият неизяден хирономус трябва да се извади от водата. При хранене с нарязан хирономус се правят редовни смени на вода.


хранилка за жив хирономус


Как да ловите и миете хирономуса: Най-простият метод за ловене на хирономус е с помоща на кофа и въже. Към дръжката на кофата се завързва въже, кофата се хвърля във водоема и се влачи по дъното, загребвайки горният слой тиня, където по принцип живее и хирономусът. Кофата се изважда и с помоща на цедка със ситни отвори щателно се промива тинята, а в цедката остава уловения хирономус. В този си вид той не е подходящ за хранене на аквариумни риби, защото съдържа множество паразити и причинители на заболявания, може да се изполва само за риболов.


промиване на хирономус на мястото на ловене


За почистване на хирономуса, цедката с хирономуса, която трябва да е с достатъчно едри отвори, за да може хирономуса да премине през тях се слага в съд с чиста вода, така че само дъното и да се покрива с вода. Всичкият жив и активен хирономус ще изпълзи от цедката във водата, а мъртвият и слаб остава е в цедката и го изхвърляме. За същата цел може и да изполваме специалните съдове, служещи за почистване на хирономус.

Почистеният жив и свеж хирономус се филтрира през кърпа и може да се замрази или да се ползва за хранене на рибите.

Ако сте купили от някъде жив хирономус, трябва периодически да го промивате с вода и да махате умрелите личинки по описания по-горе начин. За това време стомахът на личнинките се освобождава от тинята и вредните вещества.  За дезинфекция може да го промиете в 5% процентен солен разтвор за 10 минути.


добре промит Chironomus

Най-добре е да се дава на рибите замразен хирономус, който може да съхранявате в хладилника доста дълго време. С това се намалява и риска от инфекции, а замразеният хирономус малко отстъпва на живият по хранителна стойност.


замразени ларви на
Chironomus

Ако купувате жив хирономус гледайте той да е свеж и с ярък цвят. При намокряне или докосване с пръст той трябва активно да започне да се движи. Ако има миризма на гнило, той не става за храна на рибите!


Съхраняване на жив хирономус: Съхраняването на жив хирономус не е лесно.

Първото условие за съхраняването на жив хирономус е, че трябва да го държите в хладилника при температура 4 до 10 градуса. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-дълго ще се запази жив и свеж, но не трябва да допускате температурата да падне до 1 или дори до нула градуса.

Второто условие за съхраняването на хирономуса е влажността - не трябва да допускате личинките да изсъхнат, защото ще загинат.

Третото условие това е достъпът на кислород. Колкото повече кислород имат личинките, толкова по-дълго ще живеят.

Съхраняване на хирономус във влажен вестник:  Един от методите за съхраняване на хирономуса е да го завиете във влажен вестник. За целта взимате листа от вестник, намокряте един от тях и го слагате между други два сухи листа. Най-отгоре слагате слой от жив хирономус,  но не повече от 5мм. Съхранявате на най-горната лавица в хладилника.


Chironomus във влажен вестник


Съхраняване на хирономус в пясък:  В плосък недълбок съд се слагат 1 - 15см пясък, напълва се с вода до 2см над пясъка и се слага живият хирономус. Той бързо се закопава в пясъка, а мъртвия се излива заедно с водата. Съдът се съхранява в хладилника. Преди хранене с хирономус той се прецежда с цедка под вода.

Съхраняване в съд за промиване: Хирономусът се слага върху цедката и съда се залива с вода така, че тя леко да се докосва до цедката. Живият хирономус попълзява през цедката, мътвият остава в нея и се изхвърля.


съд за промиване на хирономус


Хирономусът оцелява жив в хладилника около една седмица. При поява на миризма на гнило се изхърля.

Източници:
aquaplantfish.ru
aquariuma.net