Mikrogeophagus ramirezi  (Myers & Harry, 1948)

Българско наименование:

Микрогеофагус рамирези

Снимка на Mikrogeophagus ramirezi  (Myers & Harry, 1948)
Синоними: Ram, Apistogramma ramirezi (Myers & Harry, 1948), Microgeophagus ramirezi (Myers & Harry, 1948), Papiliochromis ramirezi (Myers & Harry, 1948), Papilochromis ramirezi (Myers & Harry, 1948)

Етимология: Mikrogeophagus: от гръцки mikrós - малък + родовото име Geophagus, ramirezi: на името на Manuel Vicente Ramirez

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Mikrogeophagus ramirezi е разпространен във Венецуела и Колумбия, в басейна на реките Orinoco и Амазонка.

Хабитат: Mikrogeophagus ramirezi обитава тропически пасища, сезонно наводнени равнини и горски водоеми. Живее заедно с риби като Corydoras delphax, Platydoras costatus, Baryancistrus beggini, Hypancistrus inspector, Panqolus maccus, Panaque nigrolineatus, Hemigrammus rhodostomus, Hemigrammus stictus, Hyphessobrycon sweglesi, Paracheirodon axelrodi, Pristella maxillaris, Copella nattereri, Biotodoma wavrini, Geophagus abalios, Heros severus, Mesonauta insignis, Satanoperca daemon и Uaru fernandezyepezi.


типичен хабитат на Mikrogeophagus ramirezi


Максимална стандартна дължина:
3.5 – 4.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 30см, 50 литра е достатъчен за една двойка

Условия за отглеждане: За отглеждане на Mikrogeophagus ramirezi е необходим мек, пясъчен субстрат. Може да декорирате аквариума с корени, парчета дърво, така че да се образуват сенчести места и пещери, добавете и 1-2 плоски камъка, за да служат за евентуални места за хвърляне на хайвер.

В допълнение може да сложите изсъхнали листа от дъб или бук, които да се разграждат във водата, да създават натурален вид и да служат за развитие на полезни колонии от микроби, които са вторичен източник на храна за малките.

Може да сложите и водни растения като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum, Cryptocoryne или Anubias, прикрепени към декора, въпреки че те не са присъщи за Южна Америка. Течението на водата не трябва да е силно, необходими са редовни седмични смени на 10-15% от водата. Не трябва да пускате рибите в нов, неустановен аквариум, защото са много чувствителни и податливи на болести.

Параметри на водата: температура 24 – 30 °C, pH 5.0 – 7.0, твърдост 18 – 179 ppm

Храна: В природата Mikrogeophagus ramirezi се храни, като си пълни устата със субстрат, филтрира това което става за ядене и изхвърля през хрилете си останалото. В аквариум се храни с живи и замразени храни като хирономус, артемия, дафния, както и потъващи сухи храни с подходящ размер.

Поведение и съвместимост: Mikrogeophagus ramirezi трябва да се отглежда в група от поне 6-8 риби или пък двойка. Не може да се отглежда заедно с териториални или агресивни цихлиди, както и с такива живеещи в твърда вода.

Може да го гледате с група от Characidae, с обитателите на дъното Corydoras или малки Loricariidae.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри от женските, имат леко по-издължени перки и са по-интензивно оцветени.


мъжки ( в ляво )  и женска Mikrogeophagus ramirezi


Размножаване:
За размножаване на Mikrogeophagus ramirezi е най-добре да използвате развъден аквариум. Сложете в него пясъчен субстрат, плосък камък, парчета дърво, широколистни растения.
Рибите подготвят територията, почистват избраното място за хвърляне на хайвера и женската хвърля до 200 хайверни зърна. И двамата родители се грижат за хайвера.


Mikrogeophagus ramirezi  с хайвер

Инкубационният период е 2-3 дена, след една седмица малките свободно плуват и се хранят.

Стартова храна - инфузории, след 7-10 дена може да им давате науплии на артемия.


малки Mikrogeophagus ramirezi

Родителите се грижат няколко седмици за малките, след което може да ги извадите.

Продължителността на живота на Mikrogeophagus ramirezi е около 4 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.05.2024 г