Mikrogeophagus ramirezi  (Myers & Harry, 1948)

Българско наименование:

Микрогеофагус Рамирези

Снимка на Mikrogeophagus ramirezi  (Myers & Harry, 1948)

Cемейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в тропиците и субтропиците на Южна Америка, обитават плитките места на водоемите.
Тялото е с яйцевидна форма, отстрани сплескано, очите са едри, устата е крайна. "D" е дълъг, висок.
Рибите са мирни, придържат се към долния и среден слой на водата, между младите стават битки за територия.
Може да се гледат в общ аквариум /без риби, придържащи се към долния слой на водата/, с плоски камъни, растения и укрития. При закупуване на рибите е необходимо да се знае параметрите на водата в която са отглеждани, тъй като има риби живеещи както в мека, така и в твърда вода.
Младите екземпляри може да се приучат към вода с други параметри, като в течение на 2 седмици постепенно се изменя рН и dН.
Вода: 22-26 °С, dH до 25 °, рН 6,4-7,6. Някои риби не обичат свежата вода. Затова след смяна на водата е необходимо да се наблюдават. Най-добре е да се сменя водата на малки дози но често.
Храна: жива, заместители.
Размножаване като в общ, така и в размножителен аквариум, който трябва да има грунд /с зърно не повече от 3 мм/ и плосък камък. Двойката хвърля хайвера /до 500 зърна/ на камък или в яма, която прави в грунда самеца.
Самката се грижи за хайвера, самеца пази територията.
За размножаване се слага двойка на възраст над 1 година, тъй като младата двойка може да изяде хайвера.
Грижите за хайвера може да се стимулират с дребни, спокойни, мирни риби, придържащи се към средния и горен слой на водата. Инкубационен период 2-4 денонощия. Малките плуват след 4-8 денонощия под охраната на родителите си.
Стартова храна: инфузории.

Разпространени са в басейна на р. Ориноко.

Синоними: Апистограма рамирези, Apistogramma ramirezi, Microgeophagus ramirezi, Papiliochromis ramirezi, Pseudoapistogramma ramirezi и Pseudogeophagus ramirezi.

Дължина до 6 см. D Х1У.ХУ/9, А III/6, ll 26-29. Основното оцветяване на тялото е жълто. В зависимост от осветлението страните са с различен цвят оттенък. Предната част на гърба е червено-кафява,. Гърлото, гърдите и корема са златисто-жълти. Черна напречна линия пресича очите. Отстрани се виждат слаба надлъжна и 6-7 напречни ивици. Цялото тяло и плавниците са покрити с блестящи точки. "D", "С" и "А" са розови с кърваво-червени лъчи. Първите 3 лъча на "D" а наситено черни. Самката е по-малка, през размножителния период е оцветена интензивно, особено изпъква златистия блясък на главата и гърдите и червеното петно отстрани. При самеца втория лъч на "D" е много дълъг. Вода: 25-28 °С, dH 4-12 °, рН 5-6.5.

 

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г