Platydoras costatus  (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Говорещ сом

Снимка на Platydoras costatus  (Linnaeus, 1758)

снимка и информация: nikolaytoshev

Популярни имена: Striped Raphael Catfish, Chocolate Catfish, Striped Talking Catfish, Humbug Catfish, Thorny Catfish, Talking Catfish, Croaking Spiny Catfish, Chocolade Doradid

Семейство: Doratidae

Разпространение: Южна Америка (Бразилия, Перу, Боливия, Парагвай, Колумбия, Суринам, Венецуела, Гвиана, Франция Гвиана)

Размер в аквариум: до 20 см .

pH:  6,0 - 7,5

Хранене: Предпочита да се храни най-често през нощта, подобно на повечето дънни риби. Това е всеядна риба. Храни се с растителни таблетки за дънни риби, охлюви, червеи, а понякога дори и с дребни риби.

Декорация: Обича дървета, камъни, тунели и други укрития.

Отличителни белези: Platydoras costatus  е красива риба, не само заради своята кафяво-кремообразна или кафяво-жълта раирана окраска, но и заради самата структура на тялото.  Под кожата има костни плочи, наподобяващи броня, а по цялата дължина на тялото, симетрично разположени от двете му страни, се наблюдава по една линия от бодли, които му служат за отбрана. Кожата на гърба на рибата е изключително груба, в сравнение с тази на корема. 

Особености: Platydoras costatus е дънна риба и подобно на повечето дънни риби е активна предимно нощно време. През деня обича да се крие в укрития и само да си показва муцунката от време на време. При най-малкия шум веднага се прибира. Може да се случи да не бъде видян в аквариума в продължение на дълго време.

Поведението на Platydoras costatus е много странно. Той може да е много активен, или да не мърда с часове. Може да се храни, или не в продължение на дни. Но като цяло е много приятелски настроен към другите риби в аквариума, освен ако не са достатъчно малки, за да ги изяде през нощта. 

Свикнал е да живее на група от 2-3 екземпляра, свити един в друг в дадено укритие или дупка.

Известен е под наименованието „Говорещ сом” заради способността на тази риба да произвеждат звуци, подобни на крякане, особено когато бъде хванат. Тези звуци се възпроизвеждат от гръдните му перки.
 

 

Диференциране на пола: Не са известни някакви по-особени различия между мъжкият и женският индивид, с изключение на по-големите размери на женската.

 

Размножаване:  Размножаването му в аквариум е много трудно понеже се осъществява само с използването на хормонални инжекции .

Продължителност на живот:  до 13 години. Има регистрирани случаи на екземпляри, живеещи повече от 20 години в аквариум.

 

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 12.11.2011 г; промененo на 01.03.2021 г