Platydoras costatus  (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Говорещ сом

Снимка на Platydoras costatus  (Linnaeus, 1758)

снимка и информация: nikolaytoshev

Синоними: Doras dentatus, Doras helicophilus, Mystus ascita, Platydoras dentatus, Silurus costatus

Популярни имена: Striped Raphael Catfish, Chocolate Catfish, Striped Talking Catfish, Humbug Catfish, Thorny Catfish, Talking Catfish, Croaking Spiny Catfish, Chocolade Doradid

Етимология: Platydoras: от гръцки platys = плосък + doras = кожа

Семейство: Doratidae

Разпространение: Южна Америка - Бразилия, Перу, Боливия, Парагвай, Колумбия, Суринам, Венецуела, Гвиана

Хабитат:  Platydoras costatus  живее на дъното и се храни с  мекотели, ракообразни и органични отпадъци. Често се среща на пясъчни дъна, крие се между растения и корени.


река Essequibo  - типичен хабитат на Platydoras costatus

Отличителни белези:
Platydoras costatus е красива риба, не само заради своята кафяво-кремообразна или кафяво-жълта раирана окраска, но и заради самата структура на тялото. Под кожата има костни плочи, наподобяващи броня, а по цялата дължина на тялото, симетрично разположени от двете му страни, се наблюдава по една линия от бодли, които му служат за отбрана. Кожата на гърба на рибата е изключително груба, в сравнение с тази на корема.

Максимална стандартна дължина: до 20 см

Размер на аквариума: препоръчва се аквариум с основа от поне 120cm x 30cm, 100 литра

Условия за отглеждане: Platydoras costatus е най-добре да се отглежда в затъмнен аквариум, с мек, пясъчен субстрат и голямо количество растения, корени или изкуствени пещери. Силната светлина не се препоръчва, тъй като това е вид активен през нощта. Субстрата трябва да е поне 4-5см, защото обичат да ровят в него търсейки храна.

Параметри на водата: pH: 6.0 - 7.5, Температура: 22° - 29°, 4 до 18 dH

Храна: Предпочита да се храни най-често през нощта, подобно на повечето дънни риби. Това е всеядна риба и се храни с растителни таблетки за дънни риби, охлюви, червеи, понякога дори и с дребни риби.

Поведение и съвместимост: Platydoras costatus е дънна риба и подобно на повечето дънни риби е активна предимно нощно време. През деня обича да се крие в укрития и само да си показва муцунката от време на време. При най-малкия шум веднага се прибира. Може да се случи да не бъде видян в аквариума в продължение на дълго време.

Поведението на Platydoras costatus е много странно. Той може да е много активен, или да не мърда с часове. Може да се храни или не в продължение на дни. Като цяло е много приятелски настроен към другите риби в аквариума, освен ако не са достатъчно малки, за да ги изяде през нощта.

Свикнал е да живее на група от 2-3 екземпляра, свити един в друг в дадено укритие или дупка.

Известен е под наименованието „Говорещ сом” заради способността на тази риба да произвеждат звуци, подобни на крякане, особено когато бъде хванат. Тези звуци се възпроизвеждат от гръдните му перки.
Продължителност на живота до 13 години. Има регистрирани случаи на екземпляри, живеещи повече от 20 години в аквариум.

Сексуален диморфизъм: Не са известни някакви по-особени различия между мъжкият и женският индивид, с изключение на по-големите размери на женската.

Размножаване: Размножаването му в аквариум е много трудно понеже се осъществява само с използването на хормонални инжекции.


Platydoras costatus
в аквариум

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 12.11.2011 г; промененo на 26.02.2024 г