Hyphessobrycon sweglesi  (Géry, 1961)

Българско наименование:

Червен орнатус, червен фантом

Снимка на Hyphessobrycon sweglesi  (Géry, 1961)
Синоними: Red Phantom Tetra, Megalamphodus sweglesi (Géry, 1961)

Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, sweglesi: на името на Kyle Swegles

Семейство: Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon sweglesi е ендемичен за горната и средна част на река Ориноко в Колумбия и Венецуела. Откриван е в няколко главни притока включително реките Atabapo, Guaviare, Inirida, Ventauri, Meta, Cinaruco, Arauca, Apure, Capanaparo и Caura.

Хабитат: Hyphessobrycon sweglesi предпочита малки притоци, малки реки, временно наводнени горски басейни вместо главните речни канали. Водите са прозрачни, с пясъчен субстрат, често с гъста водна растителност, където рибите намират укритие. Живее заедно с Corydoras delphax, Platydoras costatus, Baryancistrus beggini, Hypancistrus inspector, Panqolus maccus, Panaque nigrolineatus, Hemigrammus rhodostomus, Hemigrammus stictus, Paracheirodon axelrodi, Pristella maxillaris, Copella nattereri, Biotodoma wavrini, Heros severus, Mesonauta insignis, Satanoperca daemon и Uaru fernandezyepezi.


река Manacacia - едно от естествените местообитания на Hyphessobrycon sweglesi


Максимална стандартна дължина:
30 – 35 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 x 30см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Hyphessobrycon sweglesi обича много гъстата растителност. За оформление се препоръчва пясъчен субстрат, с укрития от корени и парчета дърво. Растенията се засаждат на групи, като се оставя достатъчно място за плуване. Може да добавите и плаващи растения, за да затъмните части от аквариума.

За да наподобите условията в естествения му биотоп се използва филтър с торф, който оцветява водата в светлокафяво. Същият ефект може да постигнете като сложите на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят.

Обслужването на аквариума се свежда до седмична подмяна на 15 – 20% от обема на водата със свежа, както и почистване на дъното от органичните отпадъци.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.5 – 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Hyphessobrycon sweglesi се храни в природата с водни безгръбначни, паднали плодове, насекоми.В аквариум приема всякакви храни, но за най-добро оцветяване и форма трябва да се храни с замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и с качествени сухи храни съдържащи растителни добавки или водорасли.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon sweglesi са миролюбиви и могат да се отглеждат в общ аквариум. Най-добре е да се отглеждат с подобни по размер харациди, клинокорeмни, лебесиновидребни калихтиди или лорикарии.

Трябва да се отглежда група от поне 8 - 10 риби, така ще изглеждат най-естествено и ще са най-ярко оцветени.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки имат издължени гръбни и анални перки, женските са по-закръглени.

Размножаване: Hyphessobrycon sweglesi стават половозрели на възраст 8 - 12 месеца. За размножаването им ще ви е необходим развъден аквариум с обем 20-30 литра, оформлението му е без значение. За да защитите бъдещото потомство, сложете на дъното сепараторна мрежа или топчета с диаметър 1см, добавете дребнолистни растения и мъхове.

Развъдният аквариум се запълва с вода от основния, необходим ви е обикновен филтър с гъба и нагревател. Осветление не е необходимо, рибите предпочитат приглушена светлина.
Допълнителен стимул за размножаване е ежедневното хранене с голямо количество белтъчна храна - тубифекс, дафния, артемия. След известно време женските видимо се закръглят - пълнят се с хайвер.

Женската и най-добре оцветеният мъжки се слагат в развъдния аквартиум. След хвърлянето на хайвера родителите се отделят.

Малките се излюпват след 24 – 36 часа, след 3 – 4 дена започват свободно да плуват и да се хранят.

Стартова храна - Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.


Hyphessobrycon sweglesi в аквариум


Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 08.12.2023 г