Moenkhausia sanctaefilomenae  (Steindachner, 1907)

Българско наименование:

Филомена

Снимка на Moenkhausia sanctaefilomenae  (Steindachner, 1907)
Синоними: Red-eye Tetra

Семейство: Characidae

Разпространение: Moenkhausia sanctaefilomenae е разпространена в Бразилия, Парагвай, Боливия и Аржентина.

Хабитат: Moenkhausia sanctaefilomenae обитава реките с прозрачна вода, където за разлика от тъмните води минаващи през тропическа Амазония има голямо количество водни растения. Често се срещат големи популации на плаващи растения като Eichhornia и Salvinia. От подводните видове се срeщат Echinodorus, често наричан Амазонка.


река Yacuma Beni - едно от естествените местообитания на Moenkhausia sanctaefilomenae


Максимална стандартна дължина:
7см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 x 30см, 100 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Moenkhausia sanctaefilomenae е доста адаптивен вид и ще живее в повечето видове аквариуми, но предпочита широки аквариуми с повече място за плуване. Изглежда много ефектно в гъсто засаден аквариум с растения, където има наситени цветове.

Може да и направите и биотопен аквариум тип Амазонка. За субстрат използвайте речен пясък, няколко парчета дърво, корени. Добавете на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят. Може да добавите във филтъра торф, който ще оцветява водата в светлокафяво. Осветлението трябва да е слабо.

Параметри на водата: температура 22 - 26°C, pH 6.0 - 8.0, твърдост 3 - 20°H

Храна: Moenkhausia sanctaefilomenae няма специални изисквания. Приема повечето готови храни, но предпочита редовното хранене с замразени и живи храни като хирономус, артемия, дафния. Разнообразното хранене води до по-ярко оцветяване.
В храната и трябва да присъства и вегетарианска храна, като спанак или пък гранули с водорасли.

Поведение и съвместимост: Moenkhausia sanctaefilomenae е добър избор за общ аквариум, където ще внесе много движение. Бавноподвижните видове като Anabantidae и апистограма не са подходящи за отглеждане с нея. Подходящи са други подобни по размер тетри, rainbowfish, едри расбори, барбуси, както и повечето данио. Обитатели на дъното като Corydoras, Doradidae, малки Loricariidae и боция са също подходящи съквартиранти.

Въпреки че има репутацията да е леко агресивен вид, похапвайки от перките на другите риби, това поведение не се наблюдава когато се отглежда група от поне 6-8 риби.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени.

Размножаване: Moenkhausia sanctaefilomenae се размножава както и останалите от рода. Рибите са половозрели на възраст от 6-10 месеца.

Необходим е развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.

Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Moenkhausia sanctaefilomenae в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 20.07.2024 г