Микрочервей

Panagrellus redivivus

Автор: nidkolio

Микрочервеите са с дължина 0.5 до 2.0 милиметра и 0.05 милиметра диамерър. Продължителноста на живота им е около 20-25 дни. За този период от време женските раждат между 10-40 малки всеки 1-2 дена. Малките достигат полова зрялост за около 3 дена. Броят им в колонията нараства три пъти през първия ден и 5-6 пъти през следващите 3 дена.


Panagrellus redivivus

Това което прави микрочервеите идеална храна за новоизлюпени рибки е не само тяхния размер (по малки от новоизлюпена артемия), а и техните хранителни съставки: протеини 48%, липид 21%, гликоген(животинска скорбяла)7%, органична киселина 1%, нуклеинова киселина 1%.

Предимства на микрочервеите:

1. По малкия размер, който позволява да се захранват рибките по рано отколкото с артемия.

2. Поставените в аквариума червеи живеят до 24 часа, което помага малките рибки да разполагат с храна през целият ден без да се замърсява водата.

3. Абсолютно чиста култура. Внесянето на зараза в аквариума с малките рибки е практически невъзможно.

4. Лесни за отглеждане в домашни условия.

5. Веднъж като имаш такава култура, практически имаш неизчерпаем източник на жива храна на цената на един пакет овесени ядки на месец или два.

Ето няколко начина за отглеждането им.

Необходими неща:

1.Съд с капак. Най-добре е да е прозрачен. Може и буркан, кутиика от маргарин, кутии за запазване на храна в хладилник, кутии от слаголед.. и каквито още се сетите.

2.Овесени ядки/брашно/царевично брашно/хляб.. като цяло храна от зърнени култури.

3.Суха мая

4.Стартова култура

Овесените ядки (колкото да покрият 1см от дъното на съда) се сваряват и се изсипват в съда. Овесените ядки трябва да образуват каша койато да не е суха но и да не е течна.  Ако е прекалено течна може да се добави брашно, ако е прекалено суха се добавя вода. След като сместа е изтинала до стайна температура се слага сухата мая (много малко.. 1/8 чаена лъжичка) която предварително се разтваря в хладка вода. Маята не е задължителна, просто дава добър старт на развиващата се култура. Върху получената смес се слага стартовата култура, която се разпръсква по цялата повърхност. Капакът на съда се пробива на няколко места за да може да влиза въздух. Добре е дупките да се запушат с памук за да може да влиза въздух без да влизат насекоми който да си снесат яйцата. Съда се задваря и се оставя.

След 3-4 дена по повърхноста на кашата, под определен ъгъл се забелязват микро червеите. те проблясват от светлината като се движат. Когато цялата повърхност се покрие с тях, те почват да излизат по стените на съда и оттам могат да се сабират за да се дават за храна.

След около 3-4 седмици сместа почва да потъмнява и да мерише лошо, което значи че е време да се стартира нова култура.

Добре е на 2-3 дена сместа да се разбърква. Това засилва културата.

Ако сместа е станала водниста, тази вода може да се премахне с гъба, хартия или да се добави парче хляб.

Малко снимки за да се придобие визуална представа:


 

примерен съд 


 

Kак са запушени вентилационните отвори на капака и как горе долу изглежда сместа:


 

След ден - два сместа се е поразтекла и има гладка повърхност по която се виждат отблясъци от движещите се червеи. Тя трябва да има съвсем тънак слой вода (под 1мм) а не да се наводни много. 


Tака изглеждат, когато се катерят по стените на съда.