Моина

автор: Boomslang

Моина...Малкият братовчед на дафнията...Що е то моина? Защо моина? Плюсове и минуси? Начин на отглеждане? Хранене? На тези въпрси ще се опитам да отговоря сега.

Моина (Moina macrocopa) са малки безгръбначни, близък братовчед на познатата ни Дафния, но с някои особености, правещи я изключително подходяща и удобна храна за аквариумните рибки.


Moina macrocopa - 0.7 - 1.2mm

По размер е по-малка от дафнията.  Възрастните моини са с размери  700-1000-1200µm  (0.7 - 1.2мм) като милиметър и над милиметър стигат едрите женски. Тоест малко по-големи от новоизлюпена артемия  ( 500µm ). Новоизлюпените моини обаче са с размери под  400µm ( 0. 2 - 0.35мм ).

Моината е изключително високопротеинова храна за нашите рибки. Съдържанието на протеин при възрастните моини на суха маса е около 70% при 15-17% мазнини, което я поставя доста над дафнията ( до 50% протеин и 20-27% мазнини при суха маса). Освен това е и със много по-мека хитинова обвивка от дафнията, което я прави изключително лесна за консумация от подрастващите рибки.

Отглеждане: Моината е изключително издържлива.  Издържа екстремни аномалии в температурата на водата - дневните аномалии могат да варират от 5° до 33° C. Най подходящата температура за развитието й обаче е 26° - 29°C. Освен това толерира и изключително големи колебания в качеството на водата. В естествени условия моината живее от води изключително богати на кислород до такива без почти никакво съдържание на кислород.  При пълна липса на аерация започва да развива наситено червен цвят, дължащ се на възпроизвеждането на хемоглобин в тялото й поради ниските нива на кислорода. Производството на хемоглобин в тялото й може да бъде предизвикано също така и от високите температури ( 30° - 31°C ) и от високата плътност на популацията.

Много е важно ако решим да аерираме водата на нашите моини да не използваме камъче за въздух! Просто едно маркуче от помпичката,  пуснато в съда с моини върши перфектна работа. Поради малкият им  размер често малките мехурчета въздух от камъчето ги хващат като в капан, под щитчето на гърба им, пазещо яйчицата се пълни с въздух, вследствие на което умират.

Хранене:  В естествени условия моината може да живее както в чисти, така и в изключително замърсени води. Ролята й на естествен филтриращ организъм е изключително голяма в места със застояли води или силно замърсените лагуни с бавно движещи се води в Мианмар, Индонезия и други източни страни. По принцип се храни с много видове фито и зоопланктон - едноклетъчни организми и водорасли, плесени, детрит, бактерии,  синьо-зелени водорасли,  дрожди,  инфузории и всякакви подобни. 
Само да спомена, че в Сингапур в контейнерите за масово развъждане на моина за храна за аквариумните риби, за стартиране на развитието на бактерии във водата се използва кокоше или свинско...ъъъ ако.

В домашни условия най лесно е храненето със суха хлебна мая или сушена коприва стрита на прах, но за това по-подробно малко по-надолу,  където ще пиша за отглеждането на моините в къщи.

Жизнен цикъл и репродукция:  Жизненият цикъл на моината от излюпването до смъртта й е 18 - 22 дни. Размножаването й е както сексуално, така и асексуално. В нормални условия почти не се срещат мъжки индивиди и женските се размножават партеногенно като отглеждат яйцата си под щитчето на гърба, оттам се излюпват малките, които на първия ден след излюпването си вече се хранят и щъкат. След излюпването си, женските започват да "произвеждат" малки моинички на 4 - 7 ден, като от големината на женската зависи количеството на малките ( 4 - 22 ), на всеки 1.5 - 2.5 дена ( в зависимост от условията ), като една женска има от 2 до 7 поколения през живота си.

Сексуалната репродукция на моините е свързана с влошаване на параметрите на околната среда. Тогава в новото поколение започват да се появяват мъжки, правят там каквото правят с женските и женските снасят науплии, които при пресъхване на водоема и правилно съхранение могат да издържат до 30 години и от тях след това успешно да се излюпят нови-новенички моинчета.  На снимката по-долу е типичен пресъхнал водоем, който през късната пролет, като се напълни с вода се пълни и с моина.


временен водоем с яйца на Moina, които се излюпват като се напълни отново с вода


Moina macrocopa в едно от естествените си местообитания

При моината популацията стига изключително високи нива на плътност, 1500 - 4500 Moina на литър  (снимката по-долу), преди да започне да влияе на репродуктивните й способности, за разлика от дафнията, където при достигане на плътност от 100-120 дафнии на литър (при Daphnia magna) репродуктивността и спада рязко.


култура от Moina macrocopa


Отглеждане в домашни условия:  Стартовата култура с моина ( бутилчица от минерална вода от 0,250 мл., поне на мен в това ми ги изпратиха) се изсипва в стъклен буркан от литър (контейнер, някакъв съд който ви е под под ръка). Допълваме с аквариумна вода по възможност без набухватели  (химии, разни макро елементи - моините са изключително чувствителни към олово, цинк и мед във водата).
В една чаша разтваряме малко суха мая за хляб (на върха на една чаена лъжичка), бъркаме докато се разтвори хубаво и изчезнат всичките "топченца", след това прецеждаме през парче плат, за да отстраним мътилката, която всъщност е неразтворена мая и сипваме в буркана толкова, че да се получи слабо помътняване на водата.

С парче плат и ластик закриваме гърлото на буркана, за да не привличаме излишно вниманието на разни вампирясали комари с размножителни наклонности.
След това оставяме моините на спокойствие, може в близост до прозорец, където ще им е светло достатъчно, но няма да се опекат от директното слънце и чакаме. Като се избистри водата пак капваме от разтворената мая ( ако е нужно бъркаме нова! ) и след около няколко дена виждаме как щъкащите мъници рязко са увеличили броя си.

Това е момента, в който ги местим в постоянното им жилище. Аз ползвам 25л. аквариум за главната им резиденция.

Лека аерация, колкото да разбърква водата и разтворените в нея хранителни вещества или като минавате покрай съда с моина, просто разбъркайте от време на време,  26° -27°С е оптимална температура за диво размножаване и ( поне при мен ) една 20W енергоспестяваща крушка, светеща по 12-14 часа на ден (излизам за работа - светвам, прибирам се, баня, вечеря и гася).


примерен аквариум за отглеждане на моина

Скоро плътността в аквариума ще стане достатъчно висока за да отточите литър - два - три - по избор и повече, фрашкани с моина, прецеждате ги през парче плат или цедка и...нека банкета да започне.


Moina salina в аквариумХране на риби с моина


Така с ежедневното ( или през ден ) отточване на водата, едновремено опресняваме водата в съда с моина и се грижим да не е пренаселено при тия луди темпове на размножаване. На всеки две-три седмици подменяме голяма част от водата в съда с  моините ( 50-70% ). Това се прави с цел вкарването на прясна вода, която спомага за размножаването им. Маркуч с фина цедка на върха или парче плат...оставям избора на вас как ще изкарате водата.

При хранене с моина, растежа и оцеляването на малките рибки е най-добър в сравнение с други използвани за това култури - виж резултатите от експеримента в таблицата по-долу


Резултати от експеримент с захранване на новоизлюпени рибки с ротифери, артемия и моина

Алтернативно хранене на това с мая на прах е това със сушени листа от коприва, стрити след това. Пак се добавят до леко помътняване на водата. Освен че ядат фино стритата коприва, тя е и перфектен стимулатор за развитието на бактерии, които от своя страна също отиват за храна на мойничките.  Като много голям плюс при храненето с коприва посочвам и развиването на червен цвят в следствие на усвояването на храна, богата на желязо  ( изграждане на хемоглобин ).

Може да давате и спирулина, пак до слабо помътняване на водата.

Много важно е моината да не оставя без храна, защото глада й влияе доста зле...абе..гладна моина хоро не играе...и мре даже.

Като заключение мога да твърдя, че това е една от най-добрите храни за разни малки рибки като галаксита, данио, неони, тетри, бети, гупи и всички с подобен размер.  Един приятел от Унгария сподели преди време с мен, че рамирезитата и гурамитата му се въдят като луди на основна храна моина.