Биотоп Централноамерикански реки

Централна Америка е богата на реки, които преминават през тропически и планински райони. Тези реки са богати на речни скариди, които са основна храна на големите риби, като цихлидите.  Цихлидите от тези реки не са толкова териториални и агресивни както цихлидите от централноамериканските езера.

 

Итерактивна карта на популярните реки и езера в Централна Америка - кликнете върху картатаЧесто централноамериканските реки са чисти и прозрачни, тъй като извират от планините, понякога са синкави или зеленикави с умерено киличество разтворени в тях минерали.  В низините тези реки стават по-кални, особено в зоните където горите са изсечени или след дъжд.

Rio Motagua

Обикновено тези реки са скалисти с камънист или пясъчен субстрат. В тропическите гори те може да са силно обрасли по бреговете водни растения, вкоренени под водата, но растящи надводно.

Течението е различно за различните реки – от спокойни до бурни води. За биотопен аквариум се препоръчва слабо до умерено течение.

Rio Motagua

Вие може да създадете биотопен аквариум с агресивни риби, като централноамериканските цихлиди, или аквариум с живородки. Не е добра идея да смесите двата вида риби, тъй като живородките често са естествена храна за дивите цихлиди.

ВОДА:

pH: 7.0-7.8, 5-10 dH, 22-26° C

АКВАРИУМ:

Аквариума трябва да е просторен, с множество зони за плуване, аранжиран с корени и парчета дърво, речни камъни, със субстрат от пясък или  фин чакъл.  Филтърът трябва да е достатъчно мощен защото едрите риби консумират много храна, а също так и да създава умерено течение. Осветлението трябва да е силно.

Живите растения няма да оцелеят дълго при грубите цихклиди. Като алтернатива може да използвате пластмасови. Аранжирайте камъните така, че да има достатъчно територии и скривалиша за цихлидите. Освен това бъдете сигурни че камъните за фиксирани здрави, защото централноамериканските цихлиди активно ровят субстрата.

РАСТЕНИЯ:

Vallisneria, Cabomba, Limnobium, Myriophyllum, някои видове Echinodorus


РИБИ:

Loricaridae, Живородки

 

Amphilophus citrinellus

 


Amphilophus labiatum

 


Amphilophus amarillo
Cathorops arenatus

Белиз - риби от този хабитат

 

Коста Рикариби от този хабитат

 

Салвадорриби от този хабитат

 

 

Гватемала -  риби от този хабитат

 

Хондурасриби от този хабитат

 

Мексико -  риби от този хабитат

 

Никарагуариби от този хабитат

 

Панама -  риби от този хабитат