Parachromis managuensis (Günther, 1867)

Българско наименование:

Ягуар

Снимка на Parachromis managuensis (Günther, 1867)
Синоними: Манагуанская цихлазома,  Jaguar Cichlid, Aztec cichlid, Heros managuensis (Günther, 1867), Parachromis managuensis (Günther, 1867), Cichlasoma managuense (Günther, 1867), Herichthys managuense (Günther, 1867), Nandopsis managuense (Günther, 1867), Parachromis gulosus (Agassiz, 1859)

Етимология: Parachromis: от гръцки para = страната на + chromis = риба, ensis, суфикс обозначаващ място - езерото Манагуа, Никарагуа

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Parachromis managuensis са разпространени в Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, САЩ, Филипините, Сингапур.

Хабитат: Parachromis managuensis е откривана в различни хабитати, от много мътни езера с меки субстрати до чисти потоци и езера. Предпочита по-топли води, бедни на кислород.


Parachromis managuensis в едно от естествените си местообитания


Максимална стандартна дължина:
55см, в аквариум 35-40см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120cm x 45cm, 200 литра.

Условия за отглеждане:  За отглеждане на Parachromis managuensis ви трябва просторен аквариум с множество камъни, дървета и пещери, осигуряващи достатъчно места за криене на женската. За субстрат може да използвате средно едър чакъл. Всичко в аквариума трябва да е масивно или добре закрепено, защото рибите ровят субстрата и могат да го преместят. Особено внимание трябва да се отдели на добрата филтрация, тъй като в аквариум с едри риби водата бързо се замърсява.
Веднъж в седмицата е необходима смяна на 20-30% от водата в аквариума. Може да добавяте препарати като Tetra AquaSafe, който отделя от водопроводната вода хлора и тежките метали, а също така добавя полезни витамини и микроелементи. Редовно проверявайте водата за амоняк, нитрит и нитрат. В случай на влошаване на качеството на водата рибите стават нервни и губят от яркостта на оцветяването си.
Засаждането на растения в аквариум с Parachromis managuensis не е желателно, защото скоро ще бъдат изкоренени от рибите, може да добавите плаващи растения като ричия, пистия и роголистник.

Параметри на водата: температура 24 - 28°С, pH 6 - 8, твърдост 6 - 18°dH

Храна: Parachromis managuensis е месояден вид, хранещ се в природата с малки риби и водни безгръбначни. При храненето на рибите в аквариум трябва да помните две неща - първо, рибата е типичен хищник и храната трябва да е богата на белтъци, второ, поради внушителните размери на рибите храната трябва да е със съответния размер.

Най-често се използват замразени и живи храни. Лош вариант е даването на месо от топлокръвни животни, например говеждо. Такава храна трудно се смила от рибите и води до затлъстяване и безплодие. Качествените сухи храни нямат такива недостатъци. Специално за големите цихлиди фирма Tetra е разработила храни като Tetra Cichlid XL Flakes и Tetra Cichlid XL Sticks. Тези храни са богати на протеини, напълно удовлетворяват потребностите на рибите, а също така ги правят по-устойчиви на болести.

Най-добре е да се храни един - два пъти на ден, да се избягва прехранването и веднъж в седмицата да не им се дава храна.

Поведение и съвместимост: Parachromis managuensis е много агресивна риба, както към другите видове, така им към собствения. Най-добре е да се отглежда във видов аквариум, в който да има една риба или двойка. Най-агресивни са по време на размножаване, тогава нападат всички наред.

Най-добре е мъжкия и женската да са отраснали заедно от млади риби. Възрастен мъжки няма да допусне никого в своя аквариум.

Възможни съквартиранти са едрите южноамерикански цихлиди (акари, астронотус), а също така и някои сомове (Clarias, птеригоплихт).

Сексуален диморфизъм: Женските са по-малки и по-закръглени, гръбната и аналната перка на мъжките е на точки.

Размножаване: Размножаването на Parachromis managuensis не е трудно. Най-важното е подходящата двойка, затова мъжкият и женската трябва да са израстнали заедно в аквариума и сами да образуват двойка. Това става обикновено на възраст от 10-12 месеца. Ако решите към мъжкия да пуснете вече възрастна женска, най-вероятно тя ще бъде убита.

Готовата двойка се премества в отделен просторен аквариум, където да живе заседно. За стимулиране на размножаването се препоръчва обилно хранене и повишаване на температурата до 28°С.

Със строителството на гнездото се заема мъжкия. Обикновено той избира голям камък, около който изкопава яма. Хвърлянето на хайвера става върху камъка и после рибите го преместват в ямата. Женските са много плодовити и могат да хвърлят 3-5 хиляди хайверни зърна с златист цвят. Женската се грижи за хайвера, маха с плавници за да осигури повече кислород, отделя загиналите хайверни зърна.


Parachromis managuensis с хайвер


При температура 28°С инкубацията на хайвера е около 72 часа. Личинките се хранят 3-4 дена от жълтъчната си торбичка, после започват да търсят храна.

Стартова храна - артемия, циклопс, микрочервей.

Тъй като малките растат неравномерно, трябва да ги сортирате по размер, в противен случай по-едрите ще изядат по-дребните.


Parachromis managuensis  с малки

Източници:
seriouslyfish.com
blog.tetra.net
malawicichlidhomepage.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 25.05.2021 г; промененo на 28.09.2023 г