Hypsophrys nicaraguensis  (Günther, 1864)

Българско наименование:

Никарагуанска Цихлазома

Снимка на Hypsophrys nicaraguensis  (Günther, 1864)
Синоними:  Nicaragua Cichlid, Cichlasom spilotum (Meek, 1912), Cichlasoma balteatum (Gill, 1877), Cichlasoma nicaraguense (Günther, 1864), Cichlasoma spilotum (Meek, 1912), Copora nicaraguensis (Günther, 1864), Herichthys nicaraguensis (Günther, 1864), Heros balteatus (Gill, 1877), Heros nicaraguensis (Günther, 1864), Hypsophrys unimaculatus (Agassiz, 1859)

Етимология: Hypsophrys: от гръцки hypsi - висок + ophrys - вежда, nicaraguensis: от Никарагуа

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Hypsophrys nicaraguensis са разпространени в Никарагуа и Коста Рика

Хабитат: Hypsophrys nicaraguensis обитава езера и бавноподвижните участъци на реките


река Sarapiqui - едно от естествените местообитания на Hypsophrys nicaraguensisHypsophrys nicaraguensis в естествения си хабитат
- снимка Inaturalist

Максимална стандартна дължина:
мъжки 25см , женска 20см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 45см , 250 литра за възрастен мъжки или двойка

Условия за отглеждане: За отглеждане на Hypsophrys nicaraguensis е необходим просторен аквариум с множество камъни, корени, големи парчета дърво или керамични саксийки, аранжирани по такъв начин, че да образуват пещери и скривалища. За субстрат е подходящ пясък или най-добре ситен чакъл, защото рибите ровят субстрата, особено през размножителния период. Ако желаете и растения, те трябва да са с мощна коренова система или такива които могат да бъдат привързани за корен или камък като  Taxiphyllum barbieri и Anubias.

Параметри на водата: температура 22 - 28°C,  pH 7.0 - 8.0, твърдост 8-20°H

Храна: Hypsophrys nicaraguensis приема всякакви храни. Може да ги храните със сухи пелети за цихлиди, замразен или жив хирономус, скариди, а даже и земни червеи. Добре е понякога да им се дава и храна на растителна основа, бланширан спанак или спирулина.

Поведение и съвместимост: Hypsophrys nicaraguensis е отностелно миролюбив вид за цихлида с такъв размер, но все пак са териториални и стават доста едри. Най-добре е да се отглежда двойка. Ако искате да гледате и други цихлиди в аквариума, те трябва да са поне с 12см дължина и да не са агресивни. Други възможни съквартиранти са едри барбуси, сомове и Loricariidae.

Сексуален диморфизъм: Женските са по-дребни и по-ярко оцветени от мъжките. През размножителният период мъжките развиват издутина на главата.

Размножаване: За да можете успешно да размножавате Hypsophrys nicaraguensis ви трябва подходяща двойка, което не е лесно, тъй като рибите са агресивни една към друга. Най-добре е да вземете група от 7-8 млади риби и те да образуват двойка по естествен път. След като вече имате двойка (което ще разберете, като видите, че всички риби, освен двойката са в един от ъглите на аквариума ), другите риби трябва да се отделят. Двойката риби остават заедно за цял живот.

В природата Hypsophrys nicaraguensis се размножават в тунели, изкопани в крайбрежните райони на реките или езерата, в аквариум за тази цел те използват пещера, която избира женската. Хвърлянето на хайвера става нощем, женската се грижи за хайвера и малките, а мъжкия охранява територията.

Хайверът се инкубира 2 - 3 дена, след още 3 - 5 дена малките свободно плуват и търсят храна.


мъжки и женска Hypsophrys nicaraguensis с малки

Стартова храна
- науплии на артемия, като порастнат малко стрити сухи храни, циклопс.

Продължителността на живота на Hypsophrys nicaraguensis е 10 - 15 години.

Източници:
houseaqua.ru
seriouslyfish.com
fishbase.de

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 250л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г