Rocio octofasciata  (Regan, 1903)

Българско наименование:

Осмоивичестата цихлазома

Снимка на Rocio octofasciata  (Regan, 1903)
Осмоивичестата цихлазома ( Rocio octofasciata ) е едра яркооцветена американска цихлида. Поради вродената агресивност към съседите и, американските акваристи са я нарекли Джак Демпси, на името на популярния професионален боксьор Jack Dempsey.

Синоними: Jack Dempsey Cichlid, Heros octofasciatus (Regan, 1903), Archocentrus octofasciatus (Regan, 1903), Cichlasoma octofasciatum (Regan, 1903), Nandopsis octofasciata (Regan, 1903), Cichlasoma hedricki (Meek, 1904), Cichlosoma biocellatum (Regan, 1909)

Етимология: Rocio: името на жената на автора, octofasciata: от латинското octo, осначаващо осем и fasciatus, означаващо на ивици.

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Rocio octofasciata са разпространени в Мексико, Белиз, Гватемала, Хондурас. Има и популации в САЩ, Русия, Австралия и Тайланд.

Хабитат: Най-често Rocio octofasciata обитава крайбрежните дренажи и бавноподвижните части на реките, но е откривана и в главните речни канали, в езера и изкуствени басейни.


река Holmul - едно от естeствените местообитания на Rocio octofasciataRocio octofasciata в естественото си местообитание
- снимка smmcdonald

Максимална стандартна дължина:
15 – 20 см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45 см, 200 литра е минималната препоръчителна големина за двойка възрастни риби.

Условия за отглеждане: За отглеждане на Rocio octofasciata е необходим мек, пясъчен субстрат, няколко плоски камъка. Можете да добавите и корени, парчета дърво, осветлението трябва да е умерено.

Ако желаете да имате и растения, изберете такива които можете да прикрепите към декора като Анубиас, Микрозорум, защото рибите ровят субстрата и засадени растения няма да оцелеят.

Най-важното е високото качество на водата, защото рибите са чувствителни към параметрите на водата и никога не трябва да бъдат пускани в неустановен аквариум.

Параметри на водата: температура 20 – 30 °C, pH 6.5 – 8.0, твърдост 90 – 357 ppm

Храна: Дивите Rocio octofasciata са всеядни с предпочитания към водни безгръбначни и насекоми. В аквариум приемат потъващи сухи храни, замразена дафния, хирономус, скариди. Може да им давате и домашно приготвени храни с желатин, съдържащи пресни плодове, зеленчуци, спирулина.

Поведение и съвместимост: В просторни аквариуми Rocio octofasciata не проявява такава агресия като тази в малък по обем аквариуми, затова може да се отглежда и заедно с цихлиди с подобен размер. Това може да бъдат Geophagus, Trichromis salvini, Cichlasoma festae, Astronotus ocellatus, Parachromis managuensis, Herichthys cyanoguttatus. Не трябва да се отглежда с дребни риби като гупи, хелери, защото в крайна сметка ще бъдат изядени.

Все пак, присъствието на други видове подтиска естественото поведение на Rocio octofasciata и е най-добре да се отглежда във видов аквариум.

Сексуален диморфизъм: При мъжките аналния и гръбния плавник са издължени и с червен контур. При женските точките по тялото са по-малко.

Размножаване: Rocio octofasciata достига полова зрялост на възраст една година. Ако вземете за отглеждане група от 4-8 риби, те сами ще образуват двойки. Ако просто съберете мъжки с женска най-вероятно е нищо да не се получи, защото мъжките са много капризни в това отношение.

Хвърлянето на хайвера става на равна твърда повърхност като камъни, корени, дъното на аквариума. Както повечето цихлиди, родителите се грижат за потомството - и двамата родители охраняват малките, предварително преживят храната с която после ги хранят. Има обаче случаи и да изядат хайвера, ако са уплашени или не са подходяща двойка.
Личинките се развиват за около 3 - 6 дена. Ден преди да се излюпят родителите ги преместват в предварително изровена яма в субстрата. Не се плашете, че са изяли хайвера. Такива ями може да са няколко на брой.

Начална храна за малките - науплии на артемия или дребна суха храна.


Rocio octofasciata с малки

Продължителността на живота на Rocio octofasciata е около 15 години.


Rocio octofasciata
electric blue

Източници:

seriouslyfish.com
catfishes.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 23.05.2024 г