Belonesox belizanus  (Kner, 1860)

Българско наименование:

Белонесокс

Снимка на Belonesox belizanus  (Kner, 1860)

Семейство пецилиеви (Poeciliidae).

Разпространени са в област от южната част на Мексико до Никарагуа. Обитават малките стоящи и бавнотечащи водоеми с мътна, замърсена вода.

Самецът е с дължина до 12 см, самката -- до 20 см. D 8-10, А 10, ll 52-65. Тялото е силно изтеглено, леко сплескано отстрани, предната част е почти цилиндрична. Дългата глава с остра муцуна е сплескана отгоре, очите са големи. Основното оцветяване е кафяво до зеленикаво с бронзов оттенък, отстрани има ред тъмни петънца, които може и да отсъстват. При младите екземпляри отстрани има черно-кафява ивица. Плавниците са безцветни или жълтеникави, в основата на "С" има тъмно петно със светъл кант. При самеца първите лъчи на "А" са преобразувани в гоноподий.

Хайвера се опложда и се развива в тялото на самката и малките напускайки тялото, могат да плуват и да се хранят , придържайки се към повърхността на водата. Рибите са хищници, нелюбезни една към друга, придържат се към повърхността, самката може да хапе, а ако е гладна и да изяде самеца, затова по-добре е самките да се държат отделно от самците. Видов аквариум с дължина от 80 см, с засадени и плаващи растения.

Вода: 25-30°С, dH 8-30°, рН 6-8. Храна: жива (дребни риби, личинки, червеи, тубифекс.). Възрастните риби са капризни и ядат само едра храна.

Развъден аквариум с дължина от 80 см на двойка риби с голямо количество растения, включително и плаващи. Самката трябва да бъде сита, за да не нападне самеца. Хранене с разнообразна храна, тъй като ако се хранят само с рибки, то самката ражда непълно развити, с жълтъчна торбичка ембриони, които рядко оцеляват. Предвестник за раждането служи увеличаването на черното петно отстрани и разширяването на аналното отверстие. Самеца се отделя. Беременноста трае 30-50 денонощия. Самката ражда до 100 малки. Стартова храна: дребна дафния, циклопс. Полова зрялост след 6 месеца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Горен слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.05.2024 г