Trichromis salvini (Günther, 1862)

Българско наименование:

Цихлазома салвини

Снимка на Trichromis salvini (Günther, 1862)
Синоними: Yellow belly cichlid, Salvin's Cichlid, Heros salvini (Günther, 1862), Cichlasoma salvini (Günther, 1862), Cichlasoma tenue (Meek, 1906), Heros salvini (Günther, 1862), Heros triagramma (Steindachner, 1864), Nandopsis salvini (Günther, 1862)

Етимология: tri- три, отнася се за трите цвята червено, жълто и синьо на този вид, chromis - от гръцки риба, salvini - на името на Osbert Salvin (1835-1898)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Trichromis salvini е разпространена в Мексико, Гватемала и Белиз.

Хабитат: Trichromis salvini се среща в неголеми реки с умерено и силно течение. За разлика от много други цихлиди, които дебнат в засада около корените край брега, тези риби предпочитат да са в открити води, в търсене на любимата храна - насекоми, ракообразни и дребни рибки.


река Santa Isabel - едно от естествените местообитания на Trichromis salviniTrichromis salvini в едно от естествените му местообитания
- снимка inaturalist

Максимална стандартна дължина:
22см, в аквариум мъжките 16см, женските 12см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 x 40см, 100 литра.

Условия за отглеждане: Trichromis salvini предпочита пясъчен субстрат. Ако смятате да отглеждате повече от една риба или заедно с други агресивни риби са необходими множество укрития. Trichromis salvini почти не ровят субстрата, така че можете да сложите растения, например ехинодоруси, анубиаси, криптокорини, гигантска валиснерия, но оставете повече свободно място за плуване. Рибите не обичат силно осветление, затова може да използвате плаващи растения да го приглушите. Необходима е също ежеседмична смяна на 20% от водата в аквариума със свежа.

Параметри на водата: температура 22-26°С, pH 6.5 - 8.0, твърдост 8 – 15°dH

Храна: Trichromis salvini е типичен хищник, в природата се храни с едри безгръбначни и неголеми риби. Яде също и растителна храна. В аквариум приема живи и замразени храни, както и сухи храни с растителни добавки.
Най-добре е да се храни няколко пъти на ден, ситите риби са по-малко агресивни.

Поведение и съвместимост: Trichromis salvini са доста агресивни, особено опасни са мъжките през периода на размножаване, тогава те нападат без страх много по-големи от тях риби. Най-добре е да се отглежда една риба или оформена двойка. Много е важно мъжките и женските да са отраснали заедно, само тогава може да има мирно съжителство и размножаване. Ако се опитате просто да пуснете възрастна женска при мъжкия тя ще бъде убита.

С изключение на размножителния период, може да отглеждате Trichromis salvini с други едри цихлиди: Herichthys cyanoguttatus, Parachromis managuensis, Amatitlania nigrofasciata, Rocio octofasciata, а също така с астронотуси и акари. Това е при условие, че имате аквариум с подходящ обем. Може да гледате и едри сомове - птеригоплихт, плекостомус, синодонтис.

Напълно е изключено гледането заедно с дребни декоративни риби като неони, гупи, тетри. Всички те ще бъдат изядени!

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-ярко оцветени, имат повече петна по гръбните и аналните плавници. Също така имат по-голям контраст между белите и черните петна. Женските са по-малки по размер, с по-скромно оцветяване и с яркоизразено черно петно на долната част на хрилното капаче от всяка страна.


мъжки и женска  Trichromis salvini


Размножаване:
Размножаването на Trichromis salvini не е трудно, може да стане както в общия, така и във видов аквариум, но не забравяйте, че през размножителния период стават много агресивни.

Трудност представлява намирането на подходяща двойка, затова се препоръчва да се вземат 5-6 млади риби и да се гледат заедно, докато мъжките и женските образуват двойки по естествен път.
За стимулиране на размножаването се повищава температурата с 2 - 4°С.

Женската хвърля хайвера на плоска повърхност - камък, лист на растение, стъкло. Плодовитостта може да достигне 500 хайверни зърна. Рибите имат силен родителски инстинкт - охраняват хайвера, махат с плавници около него, отделят умрелите зърна. Мъжкият напада всяка риба, която се доближи до хайвера.

Инкубацията продължава около 5 дена, личнинките се хранят първоначално от жълтъчната си торбичка, след това започват да търсят храна. През цялото това време докато малките растат, се намират под защитата на родителите си.

Температурата в аквариума с малките се препоръчва да се поддържа на около 26°С.
Родителите осигуряват на малките хранителен източник, затова не ги отделяйте от тях поне месец след излюпването им.


Мъжки Trichromis salvini с малки


Източници:
seriouslyfish.com
blog.tetra.net

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 25.05.2021 г; промененo на 30.09.2023 г