Amatitlania sajica (Bussing, 1974)

Българско наименование:

Цихлазома саджика

Снимка на Amatitlania sajica (Bussing, 1974)
Синоними:  Archocentrus sajica (Bussing, 1974), Cichlasoma sajica (Bussing, 1974), Cryptoheros sajica (Bussing, 1974)

Етимология: Amatitlania: –ia, принадлежаща на: езерото Amatitlán, Гватемала, sajica: акроним от първите две букви на името на Salvador Jiménez Canossa (1922-1986)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: от южната част на Коста Рика до северозападна Колумбия

Хабитат: Amatitlania sajica обитава спокойни и недълбоки реки, в които има множество естествени укрития


типичен хабитат на Amatitlania sajicaAmatitlania sajica в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
мъжки 12 - 15см, женска 6 - 9см

Размер на аквариума: За отглеждане на Amatitlania sajica е необходим аквариум с обем поне 200 литра

Условия за отглеждане: Аквариумът трябва да има голямо количество укрития от камъни, корени, керамични саксийки. Може да засадите и растения с твърди листа, например криптокорина или ехинодорус. За субстрат е желателно да използвате едър чакъл. Рибите ровят субстрата само в предразмножителния период, когато правят гнездо. Необходима е добра филтрация и седмична смяна на 25% от водата със свежа. В много големи аквариуми може да се отглеждат няколко двойки риби.

Параметри на водата: температура 22 – 28°С, pH 6.5 - 7.5, твърдост dH 8 - 16°

Храна: Amatitlania sajica се храни с замразени и живи храни като хирономус, тубифекс, дафния, желателно е добавянето и такива на растителна основа.

Поведение и съвместимост: Amatitlania sajica е много териториална. Ако двойката си е харесала някакво място, тя го охранява яростно, дори ако съседите и са няколко пъти по-едри от нея. При атака те не преследват нежелания гост, само се отбраняват. Никога не нападат извън своята територия, не се опитват да убият другите риби.  Двойката се отбранява заедно, първо пропъждат противника, плувайки рязко към него. Ако той не се махне, рибите почват да го удрят встрани на тялото му, като застават по-ниско от него. Може да се отглеждат с други неагресивни цихлиди с подобен размер, но само в големи аквариуми.

Сексуален диморфизъм: Мъжкият има на главата мастен израстък, който се увеличава през размножителния период. Женската е сиво-кафява и по-дребна.


мъжки и женска Amatitlania sajica


Размножаване:
Amatitlania sajica става половозряла на възраст от 8 - 12 месеца. Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум. Рибите почистват заедно мястото, където ще бъде хвърлен хайвера. С устата си те пренасят песъчинки и камъчета, изравят яма в субстрата почти до дъното и правят гнездо.

Хвърлянето на хайвера става най-често рано сутрин. Женската хвърля в гнездото 100 - 400 хайверни зърна, почти сиви, с диаметър около 1мм, мъжкият опложда хайвера.
От този момент женската не напуска гнездото, с изключение да яде набързо, маха непрекъснато с перки и почиства.


Amatitlania sajica с хайвер и малки - снимка aquastatus.ru

Периода на инкубация на хайвера е 3 - 4 дена, след което се появяват личинки с размер 3 - 4 мм. Те имат жълтъчна торбичка и се хранят от нея около 4 дена, след което трябва да се захранят.

Стартова храна - науплии на артемия, циклопс.

Източници:
houseaqua.ru
myaquaclub.ru
aquastatus.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.07.2024 г