Cryptoheros sajica  (Bussing, 1974)

Българско наименование:

Снимка на Cryptoheros sajica  (Bussing, 1974)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в южната част на Северна Америка, Централна Америка и тропиците на Южна Америка. Обитават реките, езерата и местата затопляни през пълноводието.
Тялото е умерено изтеглено на дължина, често високо, отстрани сплескано. Главата е голяма, очите са едри, устата е крайна, устните са дебели. "D" е дълъг.
Няколко дни преди хвърлянето на хайвера при самеца се вижда малък и остър семепровод, при самката -- едро, конусовидно, с тъп край, яйцеполагало.
Рибите са териториални, двойките се образуват в млада възраст от група риби. Степента на агресивност при защитаване на територията зависи от вида и значително се повишава през периода на грижа за хайвера и потомството. Придържат се към средните и долни слоеве на водата.
Някои видове ровят грунда и изравят растенията.
Отглеждат се, обикновено, във видов аквариум или в аквариум с други риби от семейството. Аквариум с укрития от камъни и корени, камъни хоризонтално и наклонено разположени към повърхността, пещери, вертикално поставени камъни за разделяне на териториите (размера на територията зависи от агресивността на вида, размера на рибите, а също от техния характер, обикновено са достатъчно 40 см дължина), плаващи растения. Възможността за засаждане на вкореняващи се растения зависи от вида на рибите.
Най добре е в аквариума да се сложи група колкото се може по-млади риби и когато те се разделят на двойки се оставя нужното количество, следейки за тяхното поведение.
Храна: жива (в това число и дребни риби), растителна, заместители. Размножаване както в общ, така и в развъден аквариум със субстрат. Размножаването се стимулира със смяна на водата (до 2 обема за седмица) и повишаване на температурата с 1-2°С. Може да се опита да се получи хайвер от непознати една за друга риби, като се раздели самката и самеца със стъкло, за да свикнат една с друга, но това не винаги е успешно. Хайвера се хвърля на твърди предмети, понякога на едър лист на растение. Излюпените след 2-6 денонощия личинки родителите преместват в изровени в грунда ямички, а когато малките, след 3-7 денонощия, поплуват, ги охраняват. Стартова храна: "жива прах", науплии на циклопс, нематоди.

Разпространение: Коста-Рика.

Дължина:  до 12 см.

D XVI-XVII/9-11, А VI-VII/7-9, ll 27-28. Основното оцветяване на тялото е кафяво, гъба е тъмен, корема е светъл, в зависимост от осветлението е със син или златист блясък. В зависимост от настроението на рибите 6-9 тъмни напречни линии пресичат тялото, като тази която минава по средата се вижда добре. "D" прелива със светло-син блясък, лъчите и кантовете са червени. "А" е оцветен по същия начин, но без червения кант. Задната част на "D" и "А" е с кафеникави точки. Самката е кафеникава, задната част на тялото е жълтеникава, на гърба има няколко златисти петна. "D" и "А" са жълтеникави.

Доста мирни риби, не закачат растенията, страхливи са, обезателно са необходими укрития (пещери и т.н.).

Вода: 22-29°С, dH до 20°, рН 6,5-8,0.

Хайвера (до 500 зърна) се полага в пещера, на камък или едър лист на растение. Полова зрялост след 8-12 месеца.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Биотоп: Неизвестно
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 09.05.2021 г