Astronotus ocellatus  (Agassiz, 1831)

Българско наименование:

Оскар. Пауново око.

Снимка на Astronotus ocellatus  (Agassiz, 1831)
Синоними: Oscar, Lobotes ocellatus (Agassiz, 1831), Cychla rubroocellata (Jardine & Schomburgk, 1843), Acara compressus (Cope, 1872), Acara hyposticta (Cope, 1878), Astronotus ocellatus zebra (Pellegrin, 1904), Astronotus orbiculatus (Haseman, 1911)

Етимология: Astronotus: от древногръцки astron, означаващо небесно тяло и notos, което изначава гръб, но също означава и мек, ocellatus: от латинското ocellatus, означаващо с малки очи.

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Astronotus ocellatus е широко разпространен в басейна на река Амазонка в Колумбия, Боливия, Еквадор, Перу, Бразилия, Френска Гвиана, Парагвай, Уругвай и Аржентина. Има също популации в Сингапур и САЩ.

Хабитат: Най-често Astronotus ocellatus обитава плитчините на бавноподвижни или неподвижни води в горските зони. Предпочита тинестите бели води, с множество потопени корени на дървета и места с гъста крайбрежна растителност, придържа се към падналите дървета.


река Моа - едно от естествените местообитания на Astronotus ocellatusAstronotus ocellatus в едно от естествените си местообитания - снимка Elliot Greiner

Максимална стандартна дължина:
25 - 35 см

Размер на аквариума: аквариум с основа 150 ∗ 60см, 400 литра е препоръчваният минимум за отглеждане на двойка или група риби.

Условия за отглеждане: Astronotus ocellatus не е подходящ за отглеждане в акваскейп аквариуми, тъй като обича да рови в субстрата. За натурален аквариум ви е необходим мек, пясъчен субстрат, относително слабо осветление и няколко големи корена или парчета дърво.  Може да сложите и растения, но засадени в керамични саксийки. Необходима е също ефективна филтрация, редовни седмични смени на 30-50% процента от водата с прясна. Термостата трябва да е скрит в декорацията, защото този вид е известен с това, че може да го счупи.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 90 – 357 ppm

Храна: Astronotus ocellatus е всеяден вид, в природата се храни с малки риби, насекоми, безгръбначни, зоопланктон и различни видове подводна и надводна растителност, но като цяло предпочита месната храна. В аквариум предпочита замразени и живи храни, но яде и пелети за цихлиди. Любимата му храна са живи земни червеи, но бели червеи, речни скариди, парчета риба яде също с удоволствие. Внимавайте да не го прехранвате, защото рибите са много лакоми и не спират да ядат.

Както и повечето от хищните видове, Astronotus ocellatus не трябва да се храни с месо като биволско сърце или пилешко, както и с живородки и малки златни риби, защото първо има риск от паразити, а също така се уврежда храносмилателната му система.

Поведение и съвместимост: Въпреки че Astronotus ocellatus не е изключително агресивен за цихлида с този размер, не трябва да се гледа с дребни риби. Може да се гледа с други едри цихлиди, като и с редица сомове. Най-добре е да се гледа отделно, във видов аквариум. Повече за съвместимостта на Astronotus ocellatus може да прочетете в статията ни  - Астронотусът (Astronotus Ocellatus) и рибите, които могат да съжителстват с него.

Сексуален диморфизъм: При дивите популации възрастните мъжки са малко по-едри и по ярко оцветени, но няма забележими външни сексуални разлики. При женските в периода на размножаване яйцеклетката се вижда като продължение на яйцепровода непосредствено преди и по време на хвърлянето на хайвера.

Размножаване: Astronotus ocellatus достига полова зрялост на възраст от две години при дължина на тялото не по-малко от 12см.

Най-добрият начин да получите съвместима двойка риби е като започнете отглеждането на 4-8 млади риби, които по естествен път да образуват двойки. След като се е образувала двойка, другите риби трябва да се извадят или пък двойката да се премести в развъден аквариум.
Развъдният аквариум трябва да е с обем от 180, най-добре 250 литра, с плоски камъни и други укрития. Водата трябва да е средно твърда, pH 6.5 - 7.2, температура 26-29°С.

Женската хвърля върху плосък камък 300 до 2000 хайверни зърна. За хайвера се грижат и двамата родители и през този период не трябва да ги безпокоите, иначе могат да унищожат всичкия хайвер.
След 6 - 11 денонощия малките плуват и търсят храна. Първоначално се хранят от епителния секрет на родителите, а ако той липсва - с дребен планктон, циклопс, артемия.


Astronotus ocellatus с хайвер


Трябва да се сортират според размера, иначе по-големите ще изядат по-малките. Малките риби са много по пъстри от възрастните.


Astronotus ocellatus с малки на 10 седмици


Astronotus ocellatus albino - снимка Христо Христов

Източници:

seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: >400л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г