Cleithracara maronii  (Steindachner, 1881)

Българско наименование:

Акара марони

Снимка на Cleithracara maronii  (Steindachner, 1881)
Синоними: Keyhole Cichlid, Acara maronii (Steindachner, 1881), Aequidens maronii (Steindachner, 1881), Cleithracara maroni (Steindachner, 1881)

Етимология: Cleithracara: от гръцки kleithro = да затворя + местен език Acará, името на рибата в река Амазонка, maronii: на местоположението, река Maroni River

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Cleithracara maronii е разпространена в Гвиана, Суринам, в делтата на река Ориноко във Венецуела и Тринидад.

Хабитат: Обитава бавно движещи се или стоящи черни водни потоци и притоци, на ниска надморска височина. Водата обикновено е оцветена в кафяво с хуминови киселини и други химикали, отделяни от разлагащ се органичен материал, съдържанието на разтворени минерали обикновено е незначително и рН е 4.0 - 5.0. Субстратите обикновено са осеяни с паднали листа, клони и потопени корени на дървета, въпреки че на някои места могат да бъдат намерени водни растения от родове като Cabomba, Marsilea или Pistia.


река Aimara - едно от естествените местообитания на Cleithracara maronii


Cleithracara maronii в едно от естествените си местообитания


Живее заедно с видове като Hemiodus unimaculatus, Leporinus friderici, Erythrinus erythrinus, Nannostomus beckfordi, Nannostomus harrisoni, Nannostomus marginatus, Pyrrhulina filamentosa, Carnegiella strigata, Gasteropelecus sternicla, Characidium pteroides, Gnathocharax steindachneri, Hemigrammus bellottii, Hemigrammus iota, Hemigrammus ocellifer, Hemigrammus rodwayi, Hemigrammus stictus, Moenkhausia collettii, Myloplus rubripinnis, Brachychalcinus orbicularis, Platydoras hancockii, Doras micropoeus, Trachydoras microstomus, Pimelodus blochii, Callichthys callichthys, Corydoras punctatus, Megalechis thoracata, Hypostomus hemiurus, Loricaria cataphracta, Steatogenys elegans, Anablepsoides stagnatus, Poecilia parae, Acaronia nassa, Apistogramma steindachneri, Geophagus surinamensis, Krobia guianensis и Colomesus psittacus.

Максимална стандартна дължина: мъжки 90 – 110 мм, женска 55 – 75 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 х 30 см, 100 литра

Условия за отглеждане: Cleithracara maronii не са претенциозни към декора и може да се отглеждат в аквариум с керамични саксийки, пластмасови тръби и други изкуствени материали. Много рядко ровят субстрата, затова може да се засаждат и растения.
Ако искате да имате натурално изглеждащ аквариум, необходим е мек, пясъчен субстрат, корени, парчета дърво, сухи листа. Може да добавите и няколко плоски камъка, които да служат и като потенциално място за хвърляне на хайвера.
Най-важното за отглеждането е високото качество на водата, не трябва никога да ги пускате в неустановени аквариуми, изисква се добра филтрация.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: Cleithracara maronii са всеядни и се хранят с безгръбначни и органичен детрит. В аквариума приемат жива или замразена храна като хирономус, Artemia, Daphnia. Може да им приготвяте и домашна храна с желатин, съдържаща смес от сушена рибна храна, пюре от охлюви, пресни плодове и зеленчуци.

Поведение и съвместимост: Cleithracara maronii са миролюбиви риби, с изключение на периода на размножаване. Не нападат риби, освен с много малки размери. Може да ги гледате заедно с риби, които живеят при подобни условия. Избягвайте отглеждането им с агресивни - териториални риби или с такива обичащи много твърда вода.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри от женските и развиват удължени гръбна и анална перки.


Мъжки и женска Cleithracara maronii с малки


Размножаване:
Cleithracara maronii става половозряла на възраст от 10 месеца. Рибите се размножават както в общ, така и в отделен развъден аквариум с обем поне 80 литра.В него трябва да има само пясък, няколко големи камъка, както и широколистни растения, например ехинодорус.

Температурата се повишава до 27-28°С, твърдостта трябва да е в рамките на 6-8°, за стимулиране на размножаването се сменя част от водата със свежа, предварително престояла поне две денонощия.

Преди началото на хвърлянето рибите изкопават неголеми ями в субстрата, където ще се излюпват малките. След това започват подготовка на мястото за хвърляне на хайвера, най-често това е плосък камък, като го почистват от замърсявания и водорасли.


Cleithracara maronii
грижеща се за хайвера

Женската хвърля до 300 хайверни зърна. Хайверът се инкубира 4 - 6 дена, а след още 6 - 8 дена се появяват малките, които започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна
- инфузории, малко по-късно науплии на артемия.

Понякога рибите изяждат хайвера, когато са уплашени от рязка промяна на осветлението. Тогава те, опитвайки се да спасят хайвера го взимат в устата и го поглъщат. Това не бива да ви обезсърчава, при следващото хвърляне всичко ще бъде наред.

Продължителността на живота на Cleithracara maroniiе около 7 - 9 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г