Callichthys callichthys  (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Калихт

Снимка на Callichthys callichthys  (Linnaeus, 1758)
Синоними: Calichthys callichthys (Linnaeus, 1758), Callichthys affinis (Günther, 1864), Callichthys arcifer (Hensel, 1868), Callichthys asper (Quoy & Gaimard, 1824), Callichthys asper (Valenciennes, 1840), Callichthys caelatus (Valenciennes, 1840), Callichthys callichthys subsp. bolteni (Hoedeman, 1952), Callichthys callichthys subsp. demararae (Hoedeman, 1952), Callichthys depressus (Swainson, 1839), Callichthys hemiphractus (Hensel, 1868), Callichthys kneri (Gill, 1858), Callichthys laeviceps (Valenciennes, 1840), Callichthys loricatus (Gronow, 1854), Callichthys tamoata (Bleeker, 1864), Cataphractus depressus (Swainson, 1839), Silurus callichthys (Linnaeus, 1758)

Етимология: Callichthys: от гръцки kalos, kallos -красив + ichthys - риба.

Семейство: Callichthyidae

Разпространение: Callichthys callichthys са широко разпространени в Южна Америка

Хабитат: Callichthys callichthys се среща в екстремни среди, от неподвижни води оградени с гъста растителност до бързи потоци. Когато биотопът пресъхне, може да се измъкне от водата ( поради способността му да диша чрез червата ) за да намери друга водна среда.


Rio Cotingo - едно от естествените местообитания на Callichthys callichthysCallichthys callichthys в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
17см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Callichthys callichthys е необходим субстрат от речен пясък или ситен объл чакъл, по краищата може да засадите растения с мощна коренова система. Може да добавите корени, камъни, като направите подобие на пещери, сложете и плаващи растения.

Рибите водят нощен начин на живот, затова осветлението трябва да е слабо. Callichthys callichthys притежават допълнителнително чревно дишане, периодически излизат на повърхността на водата за да си вземат въздух, затова трябва да следите дали има свободни места на повърхността където да дишат.

Параметри на водата: температура 18 - 28°С, рН 6.5 – 7.5, твърдост 4-20°dH

Храна: В природата Callichthys callichthys се храни през нощта с риби, насекоми, растителна материя. В аквариум приема живи и замразени храни като хирономус, артемия, добре е да му давате и храна на растителна основа.

Поведение и съвместимост: Callichthys callichthys може да се отглежда в общ аквариум с други миролюбиви риби, но най-добре е да се отглежда във видов аквариум с дължина поне 60см и обем не по-малко от 150 литра. Може да се отглежда само една двойка възрастни риби, защото мъжките са агресивни един към друг и могат да си нанесат рани, които да доведат до смъртта им.

Сексуален диморфизъм: За разлика от женските, мъжките имат ярко оранжеви удебеления на гръдните си плавници.

Размножаване: Callichthys callichthys достига до полова зрялост на възраст от 8 - 10 месеца.

Размножаването може да става както в общ, така и в развъден аквариум с обем не по-малко от 100 литра за една двойка. На повърхността сложете няколко плаващи растения с едри листа, нивото на водата трябва да е до 30см, температурата около 26°С.

Преди размножаването мъжкият строи гнездо от пяна под листата на плаващо растение. Женската хвърля до 200 хайверни зърна, след което трябва да я извадите, а мъжкия остава да се грижи за потомството.

Инкубационният период е 5 дена, след още 3 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - науплии на артемия, циклопс.

Важно е да се знае, че до възраст от 1 месец малките дишат кислорода разтворен във водата, затова тя трябва да е наситена на кислород, в противен случай те ще загинат.

Продължителността на живота на Callichthys callichthys е около 15 години.


Callichthys callichthys в аквариум


Източници:

houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.05.2024 г