Geophagus surinamensis  (Bloch, 1791)

Българско наименование:

Суринамски Геофагус

Снимка на Geophagus surinamensis  (Bloch, 1791)
Синоними: Sparus surinamensis (Bloch, 1791), Sparus trimaculatus (Shaw, 1809)

Етимология: Geophagus: от гръцки gea - земя + phagein = - да яде, surinamensis: от Суринам. Оттук идва популярното му име земеяд, защото рибите непрекъснато ровят и поглъщат пясък от дъното на реките. Правят го защото в дъното живеят голямо количество безгръбначни, личинки на насекоми, червеи, миди. Рибите ги засмукват заедно със субстрата, пресяват това което е вкусно и изхвърлят през хрилете си останалото.

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Geophagus surinamensis са разпространени в Суринам и Френска Гвинея

Хабитат: Geophagus surinamensis обитава притоците и основните канали на реките. Предпочита места с бавно течение и пясъчни тинести субстрати, придържа се към дъното.


типичен хабитат на Geophagus surinamensisGeophagus surinamensis в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
Възрастите риби могат да превишават 30см дължина

Размер на аквариума: аквариум с основа 160 х 50см, 500литра или по-голям

Условия за отглеждане: Оптималният размер на аквариума за 5 – 8 риби е 500 – 600 литра. За субстрат трябва да се използва пясък, който е необходим и за нормалното хранене на рибите. Желателно е наличието на пещери, големи камъни, корени. Осветлението трябва да е приглушено. Тъй като рибите ровят субстрата, ако желаете растения те трябва да са с мощна коренова система или такива които могат да се прикрепят към корени или камъни.
Необходима е седмична смяна на 25-50% от обема на водата със свежа.

Параметри на водата: температура 22 – 26°C, pH 5.0 – 7.0, твърдост 1–10 dGH

Храна: Geophagus surinamensis приема сухи потъващи храни, живи и замразени храни като артемия, тубифекс, дафния.

Поведение и съвместимост: Geophagus surinamensis е спокойна риба с изключение на размножителния период, когато става агресивнa, защитавайки хайвера и потомството си. За съседи трябва да се подбират едри, но безобидни риби, които могат да издържат на кратките нападения, като други южноамерикански цихлиди, плекостомуси и други сомове.

Сексуален диморфизъм: Мъжките за разлика от женските имат по-контрастно оцветяване, по-едри са и имат издължени лъчи на гръбния и опашния плавници.


мъжки и женска Geophagus surinamensis в аквариум


Размножаване:
Geophagus surinamensis достига полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години

Размножаването може да става както в общ, така и в специално предназначен развъден аквариум. В него трябва да има големи камъни, корени и няколко растения с големи твърди листа. Стимулиране на размножаването става с повишаване на температурата на водата до 28°С и понижаване на твърдостта до 5-8°.

Женската хвърля до 400 хайверни зърна, най-често на голям плосък камък. След като бъде оплоден от мъжкия, примерно след едно денонощие, женската събира хайвера в устата си и се крие в някое укритие.
Инкубационният период е 7 - 9 дена, след което от устата на женската излизат напълно оформени малки. Първоначално те плуват в непосредствена близост с женската и при най-малката опастност се връщат в устата и. Мъжкият охранява територията където плуват малките и яростно гони чуждите риби.


Geophagus surinamensis с малки


Стартова храна - артемия, циклопс.

Продължителността на живота на Geophagus surinamensis е около 15 години.

Източници:
www.aqvium.ru
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: >400л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.10.2023 г