Platydoras hancockii  (Valenciennes, 1840)

Българско наименование:

Платидорас Ханкоки

Снимка на Platydoras hancockii  (Valenciennes, 1840)
Синоними: Amblydoras hancockii, Doras hancockii, Blue-eye catfish

Етимология: Platydoras: от гръцки platys = плосък + doras = кожа

Семейство: Doradidae

Разпространение: Северна Америка - от Гвиана и източна Бразилия до Перу и Бразилия.

Хабитат: Platydoras hancockii се среща в крайбрежните сладководни блата и наводнените от реките места.  Живее в пасажи, които могат да се състоят от стотици риби. Крие се под корени, листа, растения.


река Demerara, Гвиана - типичен хабитат на Platydoras hancockii


Максимална стандартна дължина: 150мм

Размер на аквариума: аквариум с размери поне 120cm x 30cm x 30cm – 100 литра

Условия за отглеждане: Platydoras hancockii може да се отглежда в общ аквариум, в който има достатъчно укрития - пещери, корени, водна растителност. Като субстрат е подходящ ситен речен пясък, без остри частици, тъй като рибите обичат да ровят в субстрата. Platydoras hancockii е най-добре да се отглежда в затъмнен аквариум, с голямо количество растения, корени или изкуствени пещери. Силната светлина не се препоръчва, тъй като това е вид активен през нощта. Субстрата трябва да е поне 4-5см.

Параметри на водата: pH 6.0 - 8.0, dH 5 - 19, температура 22°C - 26°C, седмична смяна на 20% от водата

Храна: Platydoras hancockii е нощен чистач. Храни се с водорасли и остатъци. В аквариум приема качествена храна като потъващи таблетки, замразен хирономус, тунифекс, ларви на комар. От време на време може да му се дават накълцани земни червеи за допълнителен протеин.

Поведение и съвместимост: Platydoras hancockii не уврежда растенията, но се нуждае от тъмно място където да се крие. Нагревателят не трябва да е прекалено близо до стените на аквариума, защото рибите се заклещват зад него и умират. Перфектен обитател за общ аквариум. Препоръчва се отглеждането на минимум 4 риби. Може да се гледа заедно със тетри до среден по размер цихлиди.
При безпокойство, Platydoras hancockii издава квакащи или шипящи звуци.

Сексуален диморфизъм: Коремът на женската е кремаво бял, на мъжкия е на точки. Мъжките са по-дълги, женските по-широки.

Размножаване: Platydoras hancockii прави гнездо от мехурчета със малки части от водни растения под повърхността на водата. Мъжкият пази гнездото.

Има информация за успешно развъждане в аквариум с изкуствено стимулиране:
На група от 2 мъжки и една женска са поставени мускулни инжекции в гърба от суспензия на шаранова хипофиза в солен разтвор, по 0.2мл на всяка риба. Развъден аквариум с обем 40 литра, пълен до половината с вода с параметри температура 25°С, dH 4,8° и рН 7. В аквариума се поставят синтетични влакна и глинена тръба за укритие. Самката е хвърлила 240 зърна, които са били пренесени в инкубатор с обем 10литра, с вода със същите параметри. Повечето от зърната са били покрити с гъбички. Оцелелите 61 зърна са пренесени в друг инкубатор. След 2 денонощия се виждат нормалноразвити ембриони, които обаче не могат да разкъсат обвивката на хайвера. Поради тази причина всяко едно зърна е поставено на стъклена, осветена отдолу пластина и после с игли за препариране е разкъсана обвивката и освободен ембриона. След 3 денонощия малките са проплували.
Стартова храна за малките: дребен нарязан тубифекс, пресят прес ситна цедка, циклопс.

Platydoras hancockii достига полова зрялост на възраст 1.5-2 години.


Източници:
www.planetcatfish.com
http://aquadomik.ru/amblydoras-hancockii/

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.07.2024 г