Trichopsis pumila  (Arnold, 1936)

Българско наименование:

Трихопсис Джудже

Снимка на Trichopsis pumila  (Arnold, 1936)
Синоними: Pygmy gourami, Ctenops pumilus (Arnold, 1936), Trichopsis pumilis (Arnold, 1936), Trichopsis pumilus (Arnold, 1933)

Етимология: Trichopsis: trichos - коса или лъч + opsis - външен вид, pumila: от латинското pumilus - дребен, джудже

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Trichopsis pumila са разпространени в басейна на река Mekong в Лаос, Виетнам, Камбоджа и Тайланд.

Хабитат: Trichopsis pumila се среща във всички видове бавноподвижни води, предимно в низините, включително горски блата, торфени блата, временно заливани места, речни притоци, напоителни канали, оризови полета и крайпътни канавки. Предпочита места с гъста водна и крайбрежна растителност.

Живее заедно с риби като Trichopsis vittata, Trichopsis schalleri, Trichopodus trichopterus, Betta siamorientalis, Anabas testudineus, Lepidocephalichthys hasselti, Pangio anguillaris, Macrognathus siamensis и Monopterus albus.


типичен хабитат на Trichopsis pumila


Максимална стандартна дължина:
3.5 – 4.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 45 х 30см, 50 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Trichopsis pumila e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух, а също така и скачат.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: В природата Trichopsis pumila се храни с насекоми и малки безгръбначни. В аквариум приема сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като дафния, артемия или хирономус.

Поведение и съвместимост: Trichopsis pumila е най-добре да се отглежда в малка група, самостоятелно или заедно с много миролюбиви, подобни по размер риби като Microdevario, Boraras или Trigonostigma, Pangio или Petruichthys.

Някои акваристи ги отглеждат заедно дори със скариди като Caridina или Neocaridina.

Сексуален диморфизъм: Различаването на половете е трудно, но възрастните мъжки са по-ярко оцветени и развиват издължени коремни, анална и гръбна перки.


мъжки Trichopsis pumila  - снимка Peter Maguireженска Trichopsis pumila - снимка Lars Iversen


Размножаване:
Trichopsis pumila достига до полова зрялост на възраст от 6 месеца.

Размножаването става по двойки, в аквариума където живеят рибите, но най-добре е в отделен развъден аквариум с обем 30 литра, с плаващи растения. Преди хвърлянето на хайвера мъжкия строи гнездо от пяна сред листата на растенията и издава силни ръмжащи звуци.


мъжки Trichopsis pumila в гнездото


За стимулиране на размножаването се повишава температурата на водата до 28-30°С, въпреки че има и случаи на размножаване при 25°С.

Мъжкият привлича женската, обхваща я с тялото си и изкарва и опложда хайвера от нея. Тя може да хвърли до 150 хайверни зърна. Хайверът пада на дъното и рибите го взимат в устите си и го пренасят в гнездото.


мъжки и женска Trichopsis pumila по време на хвърляне на хайвера


Инкубационният период е 36 часа, след 4 дена малките започват да плуват и да се хранят. В този момент родителите се изваждат от аквариума.

Стартова храна - инфузории, след 5-7 дена микрочервеи, науплии на артемия и циклопс.


малко Trichopsis pumila преследва микрочервей


Продължителността на живота на Trichopsis pumila е 3-4 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г