Trichopodus trichopterus (Pallas, 1770)

Българско наименование:

Син трихоподус

Снимка на Trichopodus trichopterus (Pallas, 1770)
Синоними: Three spot gourami, Colisa maculatus (Swainson, 1839), Labrus trichopterus (Pallas, 1770), Labrvs trichoptervs (Pallas, 1770), Nemaphoerus maculosus (Kuhl & van Hasselt, 1879), Osphromenus insulatus (Seale, 1910), Osphromenus siamensis (Günther, 1861), Osphronemus insulatus (Seale, 1910), Stethochaetus biguttatus (Gronow, 1854), Trichogaster sumatranus (Ladiges, 1934), Trichogaster trichopterus (Pallas, 1770), Trichopus pallasii (Shaw, 1803), Trichopus sepat (Bleeker, 1845), Trichopus trichopterus (Pallas, 1770)

Етимология: Trichopodus: trichos - коса или лъч + podus - крак, trichopterus: trichos - коса или лъч + pterus - перка

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Trichopodus trichopterus са разпространени в басейна на река Mekong в Китай, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Тайланд, Мианмар и Малайзия, както и в северна Индонезия. Въведени са също във Филипините, Тайван, Папуа Нова Гвинея, Намибия и Колумбия.

Хабитат: Trichopodus trichopterus обитава равнинните езера и блата, особено там, където има гъста водна и земна растителност. Има популации които мигрират в наводнените области през дъждовния сезон и след това се връщат в основните речни канали.


типичен хабитат на Trichopodus trichopterusTrichopodus trichopterus в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 x 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Trichopodus trichopterus e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух, а също така и скачат.

Параметри на водата: температура 24 - 30°C, pH 5.5 - 8.0, твърдост 2-30 dH

Храна: В природата Trichopodus trichopterus се храни с водорасли, както и с малки безгръбначни. В аквариум приема сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като дафния, артемия или хирономус.

Поведение и съвместимост: Trichopodus trichopterus е миролюбива риба и е много подходяща за общ аквариум. Мъжките са териториални един към друг, както и към женските по време на размножаване, затова в аквариума трябва да има достатъчно укрития. Не трябва да се отглеждат заедно с агресивни и много буйни риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри и имат изострена гръбна перка, женските са по-дребни и закръглени.


мъжки и женска Trichopodus trichopterusTrichopodus trichopterus var. GoldTrichopodus trichopterus var. Cosby


Размножаване:
Trichopodus trichopterus достига до полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

За размножаване е необходим развъден аквариум с обем не по-малко от 50 литра, с плаващи растения като ричия или Ceratopteris thalictroides. За стимулиране на размножаването се увеличава плавно температурата на водата до 27-28°С.

След пускането на двойката трябва да се пази покой, за да не се плашат и стресират рибите. По тази причина се препоръчва да се затъмни предното стъкло на аквариума.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкия строи между растенията гнездо от пяна, което може да достигне диаметър от 10см. След като е готово гнездото започват брачни игри.


мъжки Trichopodus trichopterus в гнездотомъжки и женска Trichopodus trichopterus събират хайвера


Женската хвърля 1000 - 5000 хайверни зърна, които благодарение на мазната си обвивка изплуват нагоре към гнездото. След хвърлянето на хайвера женската се изважда, а мъжкия остава да се грижи за потомството.

Инкубационният период е 24-48 часа, след още 3 - 4 дена малите напускат гнездото и се разпръскват из целия аквариум. В този момент се изважда и мъжкия.

Нивото на водата са намалява до 12-15см, изваждат се всички разстения и се пуска слаба аерация.

Стартова храна - инфузории, размит жълтък, след 7-10 дена науплии на артемия, микрочервеи.

В зависимост от растежа на малките и развитието на лабиринтовия им орган за дишане, нивото на водата плавно се повишава. Малките растат неравномерно и е желателно да се сортират, за да няма канибализъм. В зависимост от замърсяването, част от водата трябва да се сменя на всеки 1-2 дни, като предварително се сифонират отпадъците от дъното.

Продължителността на живота на Trichopodus trichopterus е около 7 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г