Anabas testudineus  (Bloch, 1792)

Българско наименование:

Анабас

Снимка на Anabas testudineus  (Bloch, 1792)
Синоними: Climbing perch

Етимология: от гръцкото anabasis = катерещ се

Семейство: Anabantidae

Разпространение: Anabas testudineus са широко разпространени в Пакистан, Индия, Бангладеш, Непал, Бутан, Шри Ланка, Мианмар, Тайланд, Камбоджа, Лаос, Виетнам, южен Китай, Малайзия, Индонезия, Бруней и Сингапур.


река Chinit - едно от естествените местообитания на Anabas testudineus


Хабитат:
Anabas testudineus е откривана в много различни по тип хабитати - блата, езера, канали, оризища, локви, притоци на големи реки. Въпреки че се среща основно в сладка вода, в някои области е откривана и в крайбрежните бракични води. По време на дъждовния сезон навлиза в наводнени места, остава в капан след изтеглянето на водата, и след това може да премине по сушата няколко стотици метри за да стигне до водата! При екстремни ситуации може да оцелее наколко седмици като се зарови във влажна почва.


Anabas testudineus в едно от естествените си местообитания

Максимална стандартна дължина:
150 – 200 мм

Размер на аквариума: аквариум основа 100 x 45 см, 100 литра

Условия за отглеждане: За предпочитане е мек, пясъчен субстрат, но това не е от съществено значение. Останалото е въпрос на личен вкус, може да добавите корени, камъни, плаващи растения. Най-добре е осветлението да е слабо, може да се добави Ceratopteris thalictroides.

Плътен капак е задължителен, защото обича да скача, а освен това диша атмосферен въздух, който е желателно да бъде влажен. Оставете 10 – 15 см между повърхността на водата и капака, за да не се удари като скача в капака. Необходима е добра филтрация, но течението трябва да е възможно най-слабо.

Параметри на водата: температура 15 – 30 °C, pH 5.5 – 8.0, твърдост 36 – 447 ppm

Храна: По природа Anabas testudineus е хищник, яде малки рибки, безгръбначни и мекотели, но също така водорасли и ориз. В аквариум се храни с едри живи и замразени храни като земни червеи и охлюви, но приема също и също сухи пелети.

Поведение и съвместимост: Anabas testudineus не е подходяща за общ аквариум поради размера си и хищническото си поведение. Малките риби ще бъдат изядени, но риби с подходящ размер като сомове и цихлиди са подходящи съквартиранти, стига да има достатъчно пространство в аквариума.

Понякога съществува и вътрешновидова акресия, смята се че стават по-агресивни при по-високи температури.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-едри, докато мъжките са по-тъмно оцветени.

Размножаване: Anabas testudineus е един от малкото от семейството, заедно с Helostoma и Ctenopoma, които не се грижат за поколението си. Много рядко се размножава в аквариум без помощта на хормони, но по принцип е възможно, когато рибите достигнат дължина от 100 – 120 мм. По време на размножаване мъжкия става червеникав, особено гръдните и коремните му перки, женската е заоблена, пълна с хайвер.

В природата хайвера се хвърля в открити води в началото на дъждовния сезон. Мъжкия обхваща женската и опложда хайвера, която после го изхвърля. Около 200 яйца се изхвърлят след всяко оплождане, като женската може да положи 5000 -35 000 яйца по време на едно размножаване. Те не са лепкави и плуват по повърхността на водата, където след 24 часа се излюпват. Малките са около 2-3 мм и почват да плуват наоколо след около два дена.

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Anabantidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г