Yasuhikotakia lecontei  (Fowler, 1937)

Българско наименование:

Боция леконти

Снимка на Yasuhikotakia lecontei  (Fowler, 1937)
Синоними: Botia lecontei (Fowler, 1937), Botia pulchripinnis (Paysan, 1970), Silver loach

Етимология: на името на д-р John L. LeConte

Семейство:Botiidae

Разпространение: Yasuhikotakia lecontei са разпространени в източен Тайланд, както и в Лаос, Камбоджа и Виетнам.

Хабитат: Yasuhikotakia lecontei прекарва деня си, криейки се сред корени, камъни и растителност.  Живее заедно с Yasuhikotakia modesta, Yasuhikotakia morleti и Syncrossus helodes в река Mun, в североизточен Тайланд е откривана заедно с Acantopsis choirorhynchos, Lepidocephalichthys hasselti, Barbonymus altus, Barbonymus gonionotus, Cyclocheilichthys apogon, Cyclocheilichthys repasson, Discherodontus ashmeadi, Epalzeorhynchos frenatus, Esomus metallicus, Hampala dispar, Hampala macrolepidota , Mystacoleucus marginatus, Barilius koratensis, Osteochilus hasseltii, Raiamas guttatus, Rasbora borapetensis, Rasbora dusonensis, Rasbora rubrodorsalis, Rasbora trilineata, Puntius orphoides, Puntius partipentazona, Gyrinocheilus aymonieri , Trichopodus pectoralis, Trichopodus trichopterus, Trichopsis pumila, Trichopsis vittata, Pseudomystus siamensis, Mystus singaringan, Kryptopterus cryptopterus и Mastacembelus favus.


типичен хабитат на Yasuhikotakia lecontei - река Chaophraya

Максимална стандартна дължина:
120 – 150 mm.

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45 cm, 150 литра

Условия за отглеждане: Ако искате да симулирате натуралния и хабитат, необходим е аквариум със субстрат от пясък и ситен чакъл, с множество разклонени корени, плоски камъни. Осветлението трябва да не е много силно, затова трябва да се използват растения които могат да растат при такива условия като Leptochilus pteropusTaxiphyllum barbieri или Anubias. Тези растения могат да бъдат прикрепени към корените, като осигуряват укрития.

Имайте предвид, че тези риби обичат да се завират в малки процепи и скривалища, затова декорация с остри ръбове не трябва да се използва, а всички малки процепи трябва да бъдат запълнени, защото рибата може да се заклещи и да не може да излезе оттам. Необходим е също плътен капак, защото са склонни да изкачат от водата.

Въпреки че Yasuhikotakia lecontei не изисква силно течение, необходима е вода добре снабдена с кислород, както и умерено течение. Не понася натрупване на органични отпадъци. По тази причина никога не трябва да се пуска в нов, нестабилизиран аквариум. Необходима е седмична подмяна на 30-50% от водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: Yasuhikotakia lecontei са месоядни, в аквариум приемат и растителна храна, ядат и растения с по-меки листа. Може да им се дава качествена суха храна, както и замразена и жива като хирономус, Tubifex, Artemia, както и краставица, пъпеш, бланширан спанак. Ядат ситнонарязани земни червеи и охлюви.

Поведение и съвместимост: Yasuhikotakia lecontei може да бъде агресивна, затова не трябва да се отглежда с малки риби. Бавноподвижни, с дълги перки риби като Бети, Гупи и много цихлиди трябва да се избягват.

Подходящи съквартиранти са Devario, Rasbora, Puntius, Mystacoleucus и някои Danio, в големи аквариуми може да се гледа и с Barilius, Luciosoma, Balantiocheilos и Barbonymus. Също може да се гледа с Epalzeorhynchos, Crossocheilus и Garra плюс нетериториални сомове.

Трябва да се отглеждат на групи от по поне 5 - 6, за предпочитане 10 и повече. Ако се отглеждат само отделни екземпляри стават агресивни към подобни на тях по форма риби. Ако се отглежда само двойка или трио, доминантните ексземпляри стресират другите до толкова, че те спират да се хранят.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени и по-едри от мъжките

Размножаване: В природата периода на размножаване е по време на ежегодната миграция, което не може да се възпроизведе в аквариум. Във фермите за риби се размножават с помощта на хормонални инжекции.


Yasuhikotakia lecontei
  в аквариум


Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Botiidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.07.2024 г