Rasbora trilineata  (Steindachner, 1870)

Българско наименование:

Трилинейна Расбора

Снимка на Rasbora trilineata  (Steindachner, 1870)
Синоними:  Scissortail Rasbora, Rasbora stigmatura (Fowler, 1934)

Етимология: Rasbora: индийското име за рибата, използвано и на Малайския полуостров, trilineata: tri- три + lineata - линии

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Rasbora trilineata е разпространена на Малайския полуостров, островите Borneo и Sumatra, както и в Лаос, Тайланд и Камбоджа.

Хабитат: Rasbora trilineata обитава потоци и реки с черна вода, както и богати на торф блата. Водата е оцветенa кафяво от освобождаването на танини и други химикали при разграждането на органична материя.


река Sungai Beriah - едно от естествените местообитания на Rasbora trilineataтипичен хабитат на Rasbora trilineataRasbora trilineata в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 45см, 200 литра

Условия за отглеждане: Rasbora trilineata е най-добре да се отглежда в гъсто залесен аквариум, тип акваскейп. Може да добавите плаващи растения и корени, за да редуцирате на места светлината и за да има аквариума по-натурален вид. Рибите идват от слабоподвижни води, затова течението трябва да е слабо.
Биотопният аквариум трябва да е с мек, пясъчен субстрат, добавете корени и парчета дърво. Добавете листа от бук или дъб, служещи за отделяне на танини и развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици. За симулиране на т.нар. черна вода се добавя аквариумен торф във филтъра, като се сменя на две седмици.
Може да добавите и аквариумни растения като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Cryptocoryne.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 2 – 10°H

Храна: В природата Rasbora trilineata се храни с дребни насекоми, червеи и безгръбначни. В аквариум приема сухи, замразени и живи храни с подходящ размер като дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Rasbora trilineata е много миролюбив вид и може да се гледа с почти всички миролюбиви риби. Подходящи съквартиранти са малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции. 
Ако искате да направите биотопен аквариум може да я гледате с Barbonymus schwanenfeldii, Crossocheilus oblongus, Crossocheilus langei, Mystacoleucus marginatus, Barbodes lateristriga, Puntius banksi, Desmopuntius johorensis, други видове Rasbora, Cyclocheilichthys, Pangio, Homaloptera и Nemachelius.

Rasbora trilineata e пасажен вид и трябва да се отглежда група от 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по-едри и по-закръглени от мъжките. Мъжките са по-ярко оцветени.


мъжки и женска Rasbora trilineata


Размножаване:
Rasbora trilineata достига до полова зрялост на възраст от 7 - 10 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 40 - 50 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 20-30см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах, по-късно микрочервеи, артемия.

Продължителността на живота на Rasbora trilineata e 4-7 години.


Rasbora trilineata  в аквариум


Източници:

seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Биотоп: Индонезия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г