Pseudomystus siamensis  (Regan, 1913)

Българско наименование:

Сиамска косатка

Снимка на Pseudomystus siamensis  (Regan, 1913)
Синоними: Asian Bumblebee Catfish, Leiocassis albicollaris (Fowler, 1934), Leiocassis bicolor (Fowler, 1934), Leiocassis siamensis (Regan, 1913), Liocassis siamensis (Regan, 1913)

Етимология: Pseudomystus: от гръцки pseudes - фалшив + mystax - мустак, siamensis: ensis - суфукс за място, от Siam или Тайланд

Семейство: Bagridae

Разпространение: Pseudomystus siamensis са разпространени в басейна на река Mekong в Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам.

Хабитат: Pseudomystus siamensis обитават бавноподвижни потоци и притоци. Дебнат сред потопени корени на дървета и други скривалища през светлата част на денонощието, излизат през нощта, за да се хранят.


река Bong Ti  - едно от естествените местообитания на Pseudomystus siamensis


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: Pseudomystus siamensis e срамежлив, нощен вид, така че най-добре е аквариумът да е слабо осветен. Трябва да има много на брой скривалища, използвайки обърнати саксии, пластмасови тръби, корени, камъни.
Растенията не са от съществено значение, но осигуряват сенчести места и допълнително прикритие. Ако го отглеждате заедно с други сомове с подобен размер или група от риби, подредете така декора, че да има отделни територии. Нагревателя трябва да е скрит и рибите да нямат достъп до него, в противен случай може да се изгорят.

Параметри на водата: температура 20 - 28°C, pH 6.0 - 8.0, твърдост 4 - 25°dH

Храна: Pseudomystus siamensis e хищник по природа, но в аквариум яде и неживи храни. Обича месни храни като скариди, миди или земни червеи. Повечето екземпляри също ще ядат и сухи потъващи храни. Трябва да се храни след изключването на осветлението, като свикне ще излиза да яде и през деня.

Поведение и съвместимост: Pseudomystus siamensis ще изяде всички малки риби в аквариума, но може да се отглежда с по-едри видове, които обитават други зони в аквариума. Подходящи съквартиранти са средно големи и големи Cyprinidae, Characidae и миролюбиви цихлиди. Рибите са териториални към другите дънни обитатели, особено към себеподобните си, затова ви трябва достатъчен по обем аквариум с повече територии.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по стройни и по-дребни от женските.


мъжки и женска ( горе ) Pseudomystus siamensis - снимка Megan Gallagher


Размножаване:
Pseudomystus siamensis достига до полова зрялост на възраст от 1 година. В природата се размножава през дъждовния сезон.

За размножаването в аквариум са необходими хормонални препарати, но има и единични случаи на спонтанно размножаване в аквариум. Необходим е развъден аквариум с обем от 100 литра, с множество скривалища.

Параметри на водата - температура 26-28°С, твърдост 2-10°dH , pH 6.7 - 7.2.

Женската хвърля около 500 - 800 хайверни зърна с жълтеникав цвят и диаметър около 1 мм, най-често между корените на растенията.

Стартова храна - науплии на артемия.


малко Pseudomystus siamensis


Продължителността на живота на Pseudomystus siamensis е 5-6 години.

Източници:
www.seriouslyfish.com
houseaqua.ru
planetcatfish.com

Характеристики


Семейство: Bagridae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 17.05.2010 г; промененo на 01.03.2024 г