Epalzeorhynchos frenatus  (Fowler, 1934)

Българско наименование:

Зелено лабео

Снимка на Epalzeorhynchos frenatus  (Fowler, 1934)
Синоними: Rainbow Shark, Epalzeorhynchos frenatum (Fowler, 1934), Epalzeorhynchus frenatus (Fowler, 1934), Labeo erythrura (Fowler, 1937), Labeo erythrurus (Fowler, 1937), Labeo frenatus (Fowler, 1934)

Етимология: Epalzeorhynchos: Epalzeo- няма потвърдено значение + rhynchos - муцуна, frenatum: от латински frenatus - с юзда

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Epalzeorhynchos frenatus е разпространен в Тайланд, Лаос и Камбоджа.

Хабитат: Epalzeorhynchos frenatus обитава реки и потоци с пясъчен или каменен субстрат, през сухия сезон обитава и временнонаводнени водоеми.


река Nam Pong - едно от естесвените местообитания на Epalzeorhynchos frenatus


Максимална стандартна дължина:
13.0 – 15.0см


Epalzeorhynchos frenatus albino


Размер на аквариума:
аквариум с основа 120 х 45см, 200 литра

Условия за отглеждане: Epalzeorhynchos frenatus изглежда много ефектно в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат, в по-празен аквариум изглежда по-бледо. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Може да използвате и допълнителна помпа, за да създадете умерено течение, но силното течение трябва да се избягва, защото рибите в природата обитават по-спокойните части на водоемите.

Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък. Яркото осветление ще засили ръста на водорасли, които рибите обичат да ядат.

Параметри на водата: температура 20 – 25 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: Epalzeorhynchos frenatus се храни в природата с водорасли, малки безгръбначни, ларви на насекоми. В аквариум приема всякакви храни, но за доброто му оцветяване и форма трябва да му се дават замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и качествени сухи гранули с растителни добавки. Яде също белен грах, краставица, бланширани тиквички, спанак, нарязани плодове.

Поведение и съвместимост: Epalzeorhynchos frenatus е малко по-миролюбив от Epalzeorhynchos bicolor, но не е подходящ за общ аквариум. Това не значи, че трябва да го отглеждате самостоятелно, но трябва да подбирате внимателно рибите които ще живеят с него. Mладите риби са склонни да се скрият в голяма част от времето, те стават все по-териториални докато растат и могат да станат много агресивни към подобни на вид видове.

Има данни, че Epalzeorhynchos frenatus се отнася добре с родовете Chromobotia, Botia, Syncrossus и Yasuhikotakia, докато Crossocheilus, Garra и Gyrinocheilus са атакувани непрекъснато.

Други дънни риби, включително цихлиди и повечето сомове е най-добре да се избягват, тъй като също може да бъдат нападани. За горните слоеве на аквариума изберете активни Cyprinidae. Най-добре е лабеото да бъде последната риба, която се пуска в аквариума, за да не може да претендира за собственост върху цялото пространство.

Epalzeorhynchos frenatus живее самостоятелен живот в природата, с други риби контактува рядко и само като хвърля хайвер. Тези инстинкти се засилват с напредване на възрастта на рибите и затова се препоръчва отглеждането само на един екземпляр. В много голям аквариум с множество укрития може да гледате и повече.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са забележимо по-закръглени от мъжките, но определянето на пола е трудно.

Размножаване: Epalzeorhynchos frenatus достига до полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

За размножаване е необходим развъден аквариум с дължина поне 100см, с ниво на водата 30 - 40см, с растения и укрития. Обезателно трябва да има течение на водата, което стимулира размножаването.

Параметри на водата: температура 26 - 28°С, dН до 5°С, рН 6.0 - 7.0.

За размножаване се слага двойка или 1 женска с 2 мъжки. Преди това се прави хормонална инжекция с шаранова хипофиза с добавяне на гонадотропен хормон хориогон или миомицин. Инжекцията се слага в мускулите на гърба, малко под гръбния плавник. Дозировка - за женската 2 мг на 100 г маса, за мъжкия 2 мг на 200 г маса. След инжекцията женската и мъжкия се държат отделно за 3 - 4 часа.

Хвърлянето на хайвера започва след 5 - 6 часа. Женската хвърля 150-200 хайверни зърна. Хвърлянето на хайвер продължава 1-2 часа, след което рибите се изваждат, а хайвера се пренася в инкубатор с обем от 20 литра, със същата вода и аерация.

Инкубационният период е 12 - 15часа, течението на водата се намалява до минимум, за да не се повреди нежната обвивка на хайвера и личинките. След 2 - 4 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, допълнително водорасли. Като порастнат малко вече може да им давате науплии на артемия, циклопс.

Продължителността на живота на Epalzeorhynchos frenatus е 4-6 години.


Epalzeorhynchos frenatus и Epalzeorhynchos frenatus albino в аквариум

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г