Dawkinsia filamentosa  (Valenciennes, 1844)

Българско наименование:

Барбус филаментозус

Снимка на Dawkinsia filamentosa  (Valenciennes, 1844)

Семейство Cyprinidae
В старата литература вместо рода Barbus може да се видят 3 рода, в които влизат риби, отличаващи се по броя на мустаците:
без мустаци -- Puntius, с 1 двойка мустаци -- Capoeta, с 2 двойки мустаци -- Barbodes.
Обитават южна и юго-източна Азия, Африка и Европа.
Тялото е умерено до силно изтеглено на дължина. Устата е крайна и долна. "С" двупластен. При самката корема е по-голям. Почти всички видове са стадни, подвижни, скачащи, мирни.
Може да се отглеждат в общ аквариум, но не с риби, които имат удължени или воални плавници, тъй като барбусите ги нападат. Аквариума трябва да е с удължена форма, закрит отгоре, места обрасли с растения, може и камъни, корени, но обезателно трябва да има място за плуване. Отглежда се стадо не по-малко от 6 екземпляра.
Вода за повечето видове: 22-26°С, dH 4-20°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, допълнително растителна, заместители. Развъждане в развъден аквариум с сепараторна мрежа на дъното, тъй като повечето видове си ядат хайвера. Дребнолистни растения. Слаба аерация. Осветление най-добре естествено, изкуствено от порядъка на 0,25 Вт/л. Самката и самеца преди слагането им за хвърляне се разделят за 7-10 денонощия и се хранят добре. Самците основно с жива храна, самката с голяма добавка на растителна. За хвърляне се слага неголяма група с повече самци, може 2 самеца и 1 самка, в краен случай двойка. Размножаването на много от видовете се стимулира с подмяна на част от водата с мека и постепенно покачване на температурата.
Вода за повечето видове: 25-28°С, dH 4-10°, КН до 2°, рН 6,5-7. Хвърлянето на хайвера обикновено става в сутрешните часове. Хайвера мойе да се остави в развъдния аквариум , като се извадят от него рибите или да се пренесе в инкубатор. Нивото на водата се понижава до 10см, 1/2 от обема на водата се заменя с свежа със същите параметри, някои акваристи затъмняват аквариума. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките проплуват след 2-5 денонощия. Стартова храна: зоопланктон.

Обитават юго-източна и южна Индия и Шри Ланка.

Дължина до 15 см. D 2/8, А 2/5, ll 21. Тялото е изтеглено, профилът на гърба е по-силно изпъкнал от корема, страничната линия е пълна. Устата е долна, мустаци няма. Младите риби са със сребриста окраска с 4 черни напречни ивици. При възрастните риби гърбът е кафяв с зеленикав оттенък, страните са сребристи с синкав, зеленикав или златист блясък, корема е червеникав, в размножителния период става наситено червен. В края на тялото има черно петно. Плавниците са жълто-зелени до червени. При самеца са изтеглени лъчите "D", в размножителния период на муцуната се появява светло петно.

Рибите са подвижни, миролюбиви, стадни, придържат се към средния слой на водата. Развъден аквариум от 80 см за двойка риби. Вода: КН до 1°. Самката хвърля до 300 зърна. Инкубационен период 2 денонощия, малките плуват след 2-3 денонощия. Полова зрялост след 1,5 години.

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г