Aplocheilus lineatus  (Valenciennes, 1846)

Българско наименование:

Аплохейлус линеатус

Снимка на Aplocheilus lineatus  (Valenciennes, 1846)
Синоними: Aplocheilus affinis (Jerdon, 1849), Aplocheilus lineolatus (Freund, 1913), Aplocheilus rubropictus (Stansch, 1973), Aplocheilus vittatus (Jerdon, 1849), Aplochilus lineatus (Valenciennes, 1846), Haplocheilus lineatus (Valenciennes, 1846), Haplochilus lineatus (Valenciennes, 1846), Haplochilus rubropictus (Stansch, 1973), Panchax lineatum (Valenciennes, 1846), Panchax lineatus (Valenciennes, 1846)

Етимология: Aplocheilus: [h]aplo- прост, единичен + cheilus - устна, lineatus: на линии

Семейство: Aplocheilidae

Разпространение: Aplocheilus lineatus е разпространен в Индия и Шри Ланка

Хабитат: Aplocheilus lineatus обитават потоци на голяма надморска височина, както и реки в равнините, оризови полета, блата и бракични води.


типичен хабитат на Aplocheilus lineatusAplocheilus lineatus в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с обем 50 литра

Условия за отглеждане: Aplocheilus lineatus прекарва основната част от времето си на повърхността на водата, плувайки между плаващите растения. Най-добре е да се отглежда във видов аквариум, като женските са повече от мъжките, но може и в общ. В природата рибите се хранят с различни насекоми, които те ловят както на повърхността на водата, така и изкачайки от нея, затова е задължително аквариума да има капак. Засадете го гъсто с аквариумни растения, добавете и плаващи. Осветлението трябва да е силно. Рибите не обичат силна циркулация на водата.

Параметри на водата: температура 22 - 26°С, рН 6.0 - 7.5, твърдост 5-15° dH

Храна: Aplocheilus lineatus се хранят с замразени и живи храни като хирономус, артемия, дафния, приемат също и сухи храни.

Поведение и съвместимост: Aplocheilus lineatus са миролюбиви риби и могат да се отглеждат с всякакви неагресивни риби, които живеят при подобни условия. Изключение правят мъжките гупи, които по необясними причини дразнят рибите и те ги нападат.

Сексуален диморфизъм: Мъжките имат изострени гръбен и анален плавник, при женските в основата на гръбния плавник има тъмно петно.


мъжки и женски Aplocheilus lineatus

Размножаване:
Aplocheilus lineatus достига до полова зрялост на възраст от 8 месеца.

За размножаване е необходим развъден аквариум с обем от 20 литра. Нивото на водата трябва да е 10-15см, в него трябва да има растения с дребни листа, както и плаващи растения.

За стимулиране на хвърлянето на хайвер се повишава плавно температурата на водата до 28°С и се понижава твърдостта и до 4-8°dH. В аквариума се пускат 1 мъжки и 2-3 женски.

Хвърлянето на хайвера става на повърхността на водата сред листата на плаващите растения и продължава 2-3 седмици, като женската полага по 3-5 хайверни зърна.
Хайверът е най-добре веднага да се премести в инкубатор, в противен случай рибите може да го изядат.

Инкубационният период е 1.5 - 2 седмици, след което малките започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна - инфузории, като порастнат малко науплии на артемия и циклопс.

Продължителността на живота на Aplocheilus lineatus е 3-4 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Aplocheilidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 17.04.2024 г