Etroplus maculatus  (Bloch, 1795)

Българско наименование:

Петнист Етроплус

Снимка на Etroplus maculatus  (Bloch, 1795)
Синоними: Orange Chromide, Chaetodon maculatus (Bloch, 1795), Etroplus coruchi (Cuvier, 1830), Glyphisodon kakaitsel (Lacepède, 1802), Pseudetroplus maculatus (Bloch, 1795)

Етимология: Etroplus: от древногръцки etron - с коремче, hoplon - оръжие, maculatus: от латински maculatus - на точки

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Etroplus maculatus е разпространен в Индия и Шри Ланка

Хабитат: Обитава предимно бракични естуари, крайбрежни лагуни и долните течения на реките. Среща се също и в сладководен хабитат.

В езерото Chembarampakkam Lake, Индия, живее заедно с риби като Notopterus notopterus, Puntius amphibius, Puntius chola, Puntius vittatus, Pethia conchonius, Dawkinsia filamentosa, Laubuka laubuca, Esomus danricus, Mystus cavasius, Mystus vittatus, Neotropius atherinoides, Xenentodon cancila, Oryzias dancena, Macrognathus pancalus, Parambassis ranga, Trichogaster lalius и Channa punctata, както и с не местни видове като Trichopodus trichopterus и Oreochromis sp. (tilapia).


типичен хабитат на Etroplus maculatusEtroplus maculatus в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
7.5 – 8.0 см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра е подходящ за малка група риби

Условия за отглеждане: Etroplus maculatus може да се отглежда в сладка и в бракична вода. Аквариумът не трябва да е по-малък от 100 литра, с множество гъсто засадени растения и разнообразни укрития като корени, камъни.

Рибите са много чувствителни към качеството и промяната на параметрите на водата, необходима е добра филтрация и седмична смяна на 25-50% от обема на водата със свежа.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 7.0 – 8.5, твърдост 179 – 357 ppm

Храна: Etroplus maculatus приема живи и замразени храни като хирономус, тубифекс, артемия, дафния. Трябва да му се дава и храна с растителни добавки като спирулина или зеленчуци.

Поведение и съвместимост: Etroplus maculatus са миролюбив вид с изключение на размножителния период. Ако го гледате в сладководен аквариум подходящи съквартиранти са Danio, Devario или Rasbora. В бракичен аквариум подходящи са риби като Poecilia sphenops. Най-добре е да се избягват териториалните или агресивни видове, включително други цихлиди, освен ако аквариумът е много голям.

Най-добре е да се отглежда група от 8 и повече риби, в която те ще формират йерайхии когато станат полово зрели. Ако отглеждате малко риби, по слабите екземпляри ще бъдат малтретирани от доминантните в групата.

Сексуален диморфизъм: Няма особени различия между женските и мъжките, с изключение на това, че мъжките имат по-ярки оттенъци, особено на плавниците. Определянето на пола на дадена риба може да стане само през размножителния период, по формата на семепровода или яйцеполагалото.


мъжки и женска Etroplus maculatus с малки

Размножаване:
Etroplus maculatus достига полова зрялост на възраст 10 - 12 месеца. Може да се размножава и в общ аквариум, но най-добре е това да става в отделен, развъден аквариум. Той трябва да е с дължина минимум 50см, да има пещера, плоски камъни, корени, растения с широки листа.

За стимулиране на размножаването се сменя 1/4 от обема на на водата със свежа.

Параметри на водата за размножаване: твърдост 6-18°, pH 7 -8, температура 26 - 28°C

Първоначално рибите почистват избраният субстрат, след което женската хвърля на него до 500 хайверни зърна. Инкубационният период е 2 - 6 дена. След още 3 - 5 дена малките плуват и търсят храна.

В първият ден от живота си малките се хранят от епителния секрет, отделян на кожата на родителите. На вторият ден може допълнително да им давате инфузории. Ако между родителите стават стълкновения, мъжкия трябва да се отдели.


Etroplus maculatus с малки в естествения си хабитат

На възраст от 3 седмици малките достигат размер от 1 - 1.5см.


Etroplus maculatus в аквариум


Източници:
myaquaclub.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Азия
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.04.2024 г