Pethia conchonius  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Розов барбус

Снимка на Pethia conchonius  (Hamilton, 1822)
Синоними:  Rosy barb, Barbus conchonius (Hamilton, 1822), Barbus conchonlus (Hamilton, 1822), Barbus pyrhopterus (McClelland, 1839), Cyprinus conchonius (Hamilton, 1822), Puntius conchonius (Hamilton, 1822), Puntius conchonius subsp. khagariansis (Srivastava & Datta Munshi, 1988), Systomus conchonius (Hamilton, 1822), Systomus pyropterus (McClelland, 1839), Systomus pyrrhopterus (McClelland, 1839)

Етимология: Pethia: общо име за малки Cyprinidae на местен език,  conchonius:  местно име на рибата

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Pethia conchonius са разпространени в Индия, Непал и Бангладеш. Диви популации има и в Сингапур, Австралия, Мексико, Пуерто Рико и Колумбия.

Хабитат: Pethia conchonius обитава както горски потоци и притоци на реки, така и спокойни води като езера и блата.


Rio Cuautla - едно от естествените местообитания на Pethia conchoniusPethia conchonius в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
6.5 – 10.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 100 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: Pethia conchonius изглежда добре в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias,  които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 90 – 357 ppm

Храна: В природата Pethia conchonius се храни с дребни водни безгръбначни, с растителна материя и детрит. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Pethia conchonius е миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции.  Това е пасажен вид и трябва да се отглеждат поне 6-10 риби. Ако отглеждате по-малък брой ще има агресия, като мъжките ще се опитват да установят позицията си в йерархията.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки имат по-ярко оцветяване и забележими израстъци по главата когато са полово зрели. Женските са малко по-едри и по-закръглени.


мъжки и женска Pethia conchonius - снимка Nilanjan Mukherjee


Размножаване:
Pethia conchonius достига до полова зрялост на възраст от 6-10 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10-15см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.

Продължителността на живота на Pethia conchonius e 3-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г