Pethia ticto  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Червен Барбус

Снимка на Pethia ticto  (Hamilton, 1822)
Синоними: Ticto barb, Barbus ticto (Hamilton, 1822), Cyprinus ticto (Hamilton, 1822), Puntius ticto (Hamilton, 1822), Puntius ticto subsp. ticto (Hamilton, 1822), Rothee ticto (Hamilton, 1822), Systomus ticto (Hamilton, 1822), Systomus tripunctatus (Jerdon, 1849)

Етимология: Pethia: общо име за малки Cyprinidae на местен език, ticto: местно име за този вид

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Pethia ticto са распространение в Индия, Пакистан, Мианмар, Непал, Бутан, Бангладеш и Шри Ланка.

Хабитат: Pethia ticto най-често обитават плитки потоци и малки притоци, понякога на сравнително висока надморска височина. Живее заедно с риби като Barilius bakeri, Barilius gatensis, Devario malabaricus, Garra mullya, Dawkinsia arulius, Dawkinsia filamentosa, Dravidia fasciata, Bhavania australis, Mesonoemacheilus guentheri, Mesonoemacheilus triangularis, Lepidocephalichthys thermalis, Mystus armatus, Mystus malabaricus, Aplocheilus lineatus, Pseudosphromenus cupanus, Etroplus maculatus и Mastacembelus armatus.


река Dakatia - едно от естествените местообитания на Pethia ticto


Максимална стандартна дължина:
5.5 – 6.5см.

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Pethia ticto изглежда добре в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: Pethia ticto се храни с червеи, насекоми, малки безгръбначни, растителен материал и детрит. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Pethia ticto е миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, боции, Crossocheilus и Garra.  Трябва да се отглежда група от поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са забележимо по-слаби и по-ярко оцветени от женските.


мъжки Pethia tictoженска Pethia ticto


Размножаване:
Pethia ticto достига до полова зрялост на възраст от 6-10 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10-15см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, като порастнат малко науплии на артемия, циклопс.

Продължителността на живота на Pethia ticto e 3-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г