Pseudosphromenus cupanus  (Cuvier, 1831)

Българско наименование:

Обикновен купанус

Снимка на Pseudosphromenus cupanus  (Cuvier, 1831)
Синоними: Spiketail Paradisefish, Macropodus cupanus (Cuvier, 1831), Macropodus cupanus subsp. cupanus, Polyacanthus cupanus (Cuvier, 1831), Polyacanthus cupanus subsp. dayi (Köhler, 1908), Psedosphronemus cupanus (Cuvier, 1831)

Етимология: Pseudosphromenus: от древногръцки pseudes - фалшив + родовото име Osphronemus, cupanus: на името на река Arian Coupang, Индия

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Pseudosphromenus cupanus е разпространен в Индия и Шри Ланка.

Хабитат: Pseudosphromenus cupanus обитава бавноподвижни и неподвижни води като оризови насаждения, блата и временни водоеми, които най-често са в равнините. Откриван е също в реки и канавки с гъста подводна растителност.


типичен хабитат на Pseudosphromenus cupanus


Максимална стандартна дължина:
6.0 – 6.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Pseudosphromenus cupanus може да се отглежда в аквариум с растения, с корени и парчета дърво. В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките. Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух.

Параметри на водата: температура 20 – 28°C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 36 – 447 ppm

Храна: В природата Pseudosphromenus cupanus се храни с ларви на насекоми и безгръбначни. В аквариум яде замразени и живи храни като дафния, артемия, бели червеи, хирономус. Може да давате и качествени сухи храни.

Поведение и съвместимост: Pseudosphromenus cupanus е миролюбив вид, но не е подходящ за общ аквариум поради малкия си размер и плахата си природа. Подобни по форма риби и най-добре да се избягват. Може да се отглежда група или двойка риби.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки развиват издължени гръбна, анална и коремни перки.


мъжки и женска Pseudosphromenus cupanus в аквариум

Размножаване:
Pseudosphromenus cupanus достига до полова зрялост на възраст от 6 месеца.

Размножаването може да става както в общ, така и във видов аквариум - най-важното е параметрите на водата да са еднакви.

За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата на водата до 27-28°С.

Рибите хвърлят хайвер в гнездо от пяна, което предварително прави мъжкия, най-често под листо на някое растение с широки листа. Понякога рибите хвърлят хайвер в пещери или керамични саксийки.

В процеса на хвърляне на хайвер женската се завърта с корем нагоре и тогава мъжкия я обхваща с тялото си и изкарва хайвера. Това може да продължи до 1 час, при което женската хвърля до 300 хайверни зърна. След хвърлянето на хайвера рибите го събират от дъното и го пренасят в гнездото. След като пренесат всичкия хайвер, женската се изважда и се оставя мъжкия да се грижи за потомството.


малки Pseudosphromenus cupanus в гнездото от пяна


Инкубационният период е 2 дена, след още 3-4 дена малките плуват и търсят храна. В момента в който това стане мъжкия се изважда.

Стартова храна - инфузории, прахообразна суха храна.

Продължителността на живота на Pseudosphromenus cupanus е около 8 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.07.2024 г