Barbodes lateristriga (Valenciennes, 1842)

Българско наименование:

Kръстов барбус

Снимка на Barbodes lateristriga (Valenciennes, 1842)
Синоними: Spanner barb, Barbus lateristriga (Valenciennes, 1842), Barbus zelleri (Ahl, 1937), Puntius lateristriga (Valenciennes, 1842), Systomus lateristriga (Valenciennes, 1842),

Етимология: Barbodes: от латинското barbus - мряна + гръцки oides - приличащ на,lateristriga: lateris - отстрани + striga - ивица

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Barbodes lateristriga е разпространен в Азия: Малайския полуостров и Борнео

Хабитат: Barbodes lateristriga обитава обикновено чисти планински потоци със субстрат от малки камъчета и големи заоблени камъни, често е откриван под водопади.


типичен хабитат на Barbodes lateristrigaBarbodes lateristriga в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
18см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45см, 150 литра

Условия за отглеждане: Barbodes lateristriga може да се отглежда в гъстозасаден с растения аквариум. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл.
Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 24 - 28°С, рН 6.0 - 7.0, твърдост 4- 15°dGH.

Храна: В природата Barbodes lateristriga се храни с червеи, безгръбначни и растителна материя. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Barbodes lateristriga e много подходящ за аквариум с речни риби с подобен размер като Puntius, Rasbora, Devario или Barilius, плюс много боции.

Ако географското местообитание не е от значение, може да ги комбинирате и с други, но да не са много дребни, защото ще гледа на тях като на храна.

Barbodes lateristriga е пасажен вид и трябва да се отглежда група от 4-6 риби.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки имат по-ярко оцветяване и забележими израстъци по главата когато са полово зрели. Женските са малко по-едри и по-закръглени.

Размножаване: Barbodes lateristriga достига до полова зрялост на възраст от 10-12 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 80 - 100 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 30-40см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 1 мъжки и 2 женска или група риби с преобладаващи женски.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 300-500 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах, по-късно микрочервеи, артемия.

Продължителността на живота на Barbodes lateristriga e 4-8 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г