Crossocheilus oblongus (Kuhl & Van Hasselt, 1823)

Българско наименование:

САЕ, Сиамски водораслояд

Снимка на Crossocheilus oblongus (Kuhl & Van Hasselt, 1823)
Синоними: Siamese Algae Eater, Crossocheilus siamensis (Smith, 1931), Crossocheilus stigmaeus (Smith, 1974), Crossochilus oblongus (Kuhl & Van Hasselt, 1823), Epalzeorhynchos siamensis (Smith, 1931), Epalzeorhynchos stigmaeus (Smith, 1945), Epalzeorhynchus siamensis (Smith, 1931), Epalzeorhynchus stigmaeus (Smith, 1945), Labeo oblongus (Valenciennes, 1842)

Етимология: Crossocheilus: от древногръцки krossós - ресни, пискюл + cheílos - устна, oblongus: oblong - издължен

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Crossocheilus oblongus са разпространени в река Nam Mang, Лаос, както и в реките Mekong и Chao Phraya в Тайланд и Камбоджа.

Хабитат: Crossocheilus oblongus обитава течащи потоци и притоци с обли камъни, чакъл и пясък, често на места с потънали клони и корени на дървета. Чистата, често плитка вода позволява на слънцето да прониква до дъното, където да се образува богат биофилм върху субстрата, от който рибите се хранят.


река Areng - едно от естествените местообитания на  Crossocheilus oblongus


Максимална стандартна дължина:
7.0 – 7.5см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра

Условия за отглеждане: Crossocheilus oblongus може да се отглежда в гъсто засадени с растения аквариуми, но най-добре е да направите биотопен аквариум, приличащ на течаща река или поток, със субстрат от камъни с различен размер, чакъл и едри обли камъни. Може да добавите корени и парчета дърво. За растения може да използвате непретенциозни видове като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които може да растат и само прикрепени към декора. Силното осветление ще допринесе за засилване на ръста на водораслите, от които рибите се хранят.

Както повечето видове обитаващи бързи води, Crossocheilus oblongus е чувствителен към натрупването на органични отпадъци и се нуждае от високо ниво на кислород във водата, затова е необходим мощен външен филтър, създаващ умерено течение.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: Crossocheilus oblongus са известни с това, че ядат водорасли тип "черна брада" или червени, затова са много популярни в аквариуми с много растения. Освен водорасли обаче, понякога ядат и растения с фини листа или мъхове.

В природата Crossocheilus oblongus се хранят с водорасли, диатоми и друг фитопланктон, затова храненето в аквариум с високопротеинови храни не се препоръчва. Препоръчват се сухи храни със Spirulina или други растителни добавки, но може да давате и пресни храни като белен грах, спанак, парчета плодове.

Поведение и съвместимост: Crossocheilus oblongus са миролюбиви риби и могат да се отглеждат заедно с много видове риби, но за предпочитане са такива, с които рибите живеят и в природата. Такива са рибите от Тайланд като Botia rostrata и Crossocheilus reticulatus, както и Cyclocheilichthys, Devario, Mystacoleucus, Rasbora, Garra, Homaloptera, Lepidocephalichthys, Nemacheilus, Syncrossus, Yasuhikotakia и Schistura.

В природата Crossocheilus oblongus се движи в малки пасажи, затова е най-добре да се отглежда група от поне 5-6 риби.

Сексуален диморфизъм: Обикновени женските са по-закръглени от мъжките, но определянето на пола е трудно.


мъжки и женска Crossocheilus oblongusмъжки Crossocheilus oblongus


Размножаване:
Няма информация за размножаване в аквариум, във фермите за риби се размножават с помоща на хормонални инжекции. В природата рибите мигрират по посока на извора през сухите месеци и в обратната посока като се повиши нивото на водата.

Продължителността на живота на Crossocheilus oblongus е около 10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.12.2023 г