Trigonostigma heteromorpha  (Duncker, 1904)

Българско наименование:

Клиновидна Расбора

Снимка на Trigonostigma heteromorpha  (Duncker, 1904)
Синоними: Harlequin, Rasbora heteramorpha (Duncker, 1904), Rasbora heteromorpa (Duncker, 1904), Rasbora heteromorpha (Duncker, 1904)

Етимология: Trigonostigma: trigonon - триъгълник + stigma - петно, heteromorpha: heteros - различен, специален + morpha - форма

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Trigonostigma heteromorpha е разпространена в Тайланд, Малайския полуостров, Сингапур и островите Borneo и Sumatra.

Хабитат: Trigonostigma heteromorpha обитава горски потоци и реки, гъсто залесени с подводни растения като Cryptocoryne. Водата често е оцветена тъмно кафяво от танините, които се отделят при разграждането на растителен материал.


типичен хабитат на Trigonostigma heteromorphaTrigonostigma heteromorpha в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
3.5 – 4.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 30см, 50 литра

Условия за отглеждане: Trigonostigma heteromorpha е най-добре да се отглежда в гъсто залесен аквариум, тип акваскейп. Може да добавите плаващи растения и корени, за да редуцирате на места светлината и за да има аквариума по-натурален вид. Биотопният аквариум трябва да е с мек, пясъчен субстрат, добавете корени и парчета дърво. Добавете листа от бук или дъб, служещи за отделяне на танини и развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици. За симулиране на т.нар. черна вода се добавя аквариумен торф във филтъра, като се сменя на две седмици.
Може да добавите и аквариумни растения като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Cryptocoryne.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 215 ppm

Храна: Trigonostigma heteromorpha е микрохищник и се храни с дребни насекоми, червеи, безгръбначни. В аквариум приема сухи, замразени и живи храни с подходящ размер като дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Trigonostigma heteromorpha е миролюбив вид и може да се гледа с почти всички миролюбиви риби. Подходящи съквартиранти са малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции.
Ако искате да направите биотопен аквариум може да я гледате с Puntius lineatus, Desmopuntius pentazona, Trigonopoma pauciperforatum, Trigonopoma gracile, Rasbora einthovenii, Brevibora dorsiocellata, Pangiо.

Trigonostigma heteromorpha e пасажен вид и трябва да се отглежда група от 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по-едри и по-закръглени от мъжките. Мъжките са по-ярко оцветени.


двойка Trigonostigma heteromorpha


Размножаване:
Trigonostigma heteromorpha достига до полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 40 - 50 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 20-30см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах, по-късно микрочервеи, артемия.

Продължителността на живота на Trigonostigma heteromorpha e 5-8 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.07.2024 г