Hypostomus plecostomus  (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Хипостомус

Снимка на Hypostomus plecostomus  (Linnaeus, 1758)

Информация:  Карган

Синоними: Acipenser plecostomus, Hypostomus guacari, Loricaria flava, Plecostomus bicirrosus, Plecostomus brasiliensis, Plecostomus plecostomus, Pterygoplichthys plecostomus, Suckermouth catfish

Етимология: Hypostomus: от гръцки hypo = отдолу + stoma = уста

Семейство: Loricariidae

Разпространение: Централна и Южна Америка (Коста Рика, Панама, Уругвай, Суринам, Гвиана). Срещани са и в устия на реки на Тихоокеанското крайбрежие в бракична вода.

Хабитат: Hypostomus plecostomus обитава места с потънали корени и дървета, в бързодвижещи се реки и потоци


река Suriname - едно от естествените местообитания на Hypostomus plecostomus


Максимална стандартна дължина:
Хипостомусите, които се продават по зоомагазините обикновенно са с размер 5-10 см и за жалост много акваристи ги купуват без да осъзнават, че рибите могат да достигнат размери до 50 см.

Размер на аквариума: Поради големият си размер, хипостомусите се нуждаят от голям аквариум. Ако вече сте си взели хипостомус, но аквариумът ви е малък, трябва да се подготвите или за закупуване на по-голям аквариум или да намерите нов дом за вашия любимец. Възрастните хипостомуси се нуждаят от аквариум най-малко 200-375 литра.

Условия за отглеждане: Когато подготвяте аквариум, в които ще живеят и хипостомуси трябва да вземете в предвид и факта, че те ядат растения. Ако все пак искате да използвате живи растения, подходящ избор са Микрозорум, Явански мъх, Анубиас. Също така хипостомусите могат да изкоренят някои растения. Все пак ако давате на вашите хипостомуси достатъчно растителна храна, те най-вероятно няма да унищожават растенията в аквариума ви.

Отглеждането на хипостомуси в празен аквариум не е добра идея, тъй като рибите се нуждаят от места за криене и почивка за през деня. За целта може да използвате саксии, камъни, пещери, тръби. Наличието на корен в аквариума е задължително, тъй като рибите обичат да си похапват от него.

Параметри на водата: Хипостомусите живеят в бързо движещи се води и поради това им е необходимо силно течение и високи нива на кислород в аквариума. Температурата трябва да е в границата 20-28°C, като трябва да се избягват резките и колебания . Здравите хипостомуси са доста издръжливи и могат да оцелеят при по-ниски и по-високи температури за кратък период. Предпочитат мека вода и pH 6.0-7.5.
Хипостомусите произвеждат доста отпадъци. Сифонирайте и подменяйте 30-50% от водата седмично. Ако позволите на нивото на водата да падне прекалено много, рибата може да си помисли, че е настъпил сухия сезон и че домът и ще пресъхне. С цел да се спаси, хипостомусът ще се опита да избяга от аквариумът. Отчаяната риба може да се удря в капака на аквариума, понасяйки сериозни наранявания.

Храна: Хипостомусите са известни с това, че се хранят с водорасли, но въпреки това трябва да им се дава допълнително храна, за да сте сигурни, че получават нужните им хранителни вещества. Месната храна трябва да съставлява само малка част от диетата им. На възрастните индивиди може да се дават скариди или рибени филета от време на време.
При липса на достатъчно водорасли таблетките със спирулина са добра основна храна. Като допълнение може да се дават плодове и зеленчуци, като например краставици, тиквички, тиква, маруля, спанак, къдраво зеле, грах и други. Необходимо е и наличие на корен в аквариума, тъй като той служи като източник на фибри за рибата.

Поведение и съвместимост: Хипостомусите са нощни животни и по принцип са пасивни през деня. Когато осветлението в аквариума е пуснато, те използват специализирания си „омега“ ирис, за да попречат на навлизането на светлина в очите им. След като осветлението изгасне, ириса се отваря и рибите започват да търсят храна. Хипостомусите са териториални риби и отглеждането на два или повече възрастни индивида в аквариума рядко е добра идея. Различните индивиди имат различен темперамент, който може да се промени с напредването на възрастта.

Сексуален диморфизъм:  Няма ясно изразен полов диморфизъм

Размножаване: Рибите достигат полова зрялост около 3 годишна възраст. За размножаване в изкуствени условия е необходим аквариум над 200 литра. Женската снася до 300 на брой яйца, които се охраняват от мъжкия. Личинките се излюпват след 4-5 дни и след около още толкова дни започват да се хранят.
Стартова храна - паста от водорасли, ларви на циклопс, ротифери (ротатории)


развъден аквариум с подрастващи Hypostomus plecostomusподрастващи Hypostomus plecostomus


Въпреки, че малките хипостомуси са чудесни помощници в борбата с водораслите, големите размери които достигат всъщност ги прави неприложими за тази роля, освен за много големи аквариуми. В по-малки аквариуми, голямото количество органични отпадъци които рибата произвежда, може да доведе до бум на водорасли. За тези аквариуми е по удачно използването на някои безгръбначни, като Амановата скарида и различни видове охлюви, както и представители от родовете Отоцинклус и Анцитрус.


аквариум с Hypostomus plecostomus

Характеристики


Семейство: Loricariidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 300л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 08.02.2012 г; промененo на 13.04.2024 г